CBRE: Piața de servicii externalizate de project management va crește cu peste 20% în 2018

 

CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară, constată, în ultima perioadă, o creștere accentuată a cererii pe piața locală a serviciilor de management de proiect. Reprezentanții agenției estimează o majorare de peste 20% a acestui segment în 2018. Potrivit CBRE, această tendință se va menține și pe viitor, pentru că experiența din piață a dovedit că investiția în serviciile profesionale de gestionare a proiectului generează economii care acoperă de câteva ori onorariul consultanților implicați.

Foto_Gabriel Balaban_CBRE111111111
“Serviciile de project management externalizate au fost considerate pentru mult timp un lux în România. În prezent, situația s-a schimbat, iar tot mai multe companii au constatat că valoarea adăugată a acestor servicii și a celor de management al costului aduc economii semnificative”, spune Gabriel Balaban, Head of Building Consultancy al CBRE Romania.
Reprezentanții CBRE spun că au observat că investiția în managementul de proiect implementat de specialiști aduce economii care ajung să însumeze de câteva ori onorariul plătit echipei de consultanți. “Mai exact, vorbim despre value engineering, adică procesul prin care se aduc economii la bugetul proiectului, fără a se face rabat de la calitate sau de la specificațiile acestuia. Practic, reduci costurile implicate recurgând la alte pârghii și păstrând conceptul inițial”, explică Gabriel Balaban.

CBRE derulează servicii de management de proiect și cost control pe segmentele de birouri, retail și industrial. În șase ani de activitate, consultanții tehnici ai companiei au coordonat proiecte importante, de la amenajări de spații de birouri, reconfigurări de centre comerciale, până la management pentru construirea de fabrici de elicoptere, componente auto și echipamente electronice.

“Componenta de due-diligence tehnic este extrem de importantă în procesul de selecție pentru un sediu de birouri și nu numai. Acest serviciu merge de obicei alături de consultanța oferită de echipa implicată în gestionarea tranzacției, iar scopul său este acela de a se asigura că amplasamentul vizat este cel mai bun și din punct de vedere tehnic, compania noastră lucrând pentru a oferi clienților servicii integrate, în scopul de a-i sprijini în obținerea celor mai bune rezultate”, a adăugat Gabriel Balaban.

În ceea ce privește costurile medii de amenjare a unui birou de clasă A nu se observă diferențe semnificative între București și restul țării. În funcție de tipul industriei în care activează compania, de politica internă de amenajare, de specificațiile tehnice și de gradul de compartimentare pe care îl impun nevoile și dimensiunea afacerii respective, costurile pot varia totuși destul de mult de la un proiect la altul.
Potrivit estimărilor CBRE, în general costurile medii se situează între 200 euro/m2 și 500 euro/m2, fără a lua în considerare bugetul alocat mobilierului și echipamentelor speciale de IT (ex.: camere pentru servere, laboratoare de stocare și prelucrare a datelor etc.)

Planurile CBRE pe segmentul de birouri includ extinderea și spre zona estetică și de asigurare a bunăstării angajatului (conceptul de well-being la locul de muncă). Starea de bine a celor care muncesc în spațiile de birouri și experiența dată de un mediu de lucru care oferă condiții optime sunt principalele tendințe pe acest segment de piață. Cele mai recente studii ale CBRE au relevat că dincolo de funcționalitate, confort și siguranță, noile generații caută și o experiență completă, care să includă partea de wellness.

“CBRE este, la ora actuală, singurul jucător de pe piața de consultanță imobiliară care are resursele necesare pentru a pune la dispoziția clienților o gamă completă de servicii integrate. Dacă, de exemplu, primim mâine o cerere din partea unei mari companii care vrea să deschidă cât mai repede un birou pe piața locală, avem capacitatea de a ne ocupa de întreg procesul: de la căutarea și alegerea celei mai bune amplasări, la intermedierea tranzacției, elaborarea proiectului de concept și asigurarea serviciilor de project management și facility management de cel mai înalt nivel”, a conchis Gabriel Balaban.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *