Aeroportul Iași, membru al consorțiului european ANIMA

aeroport_iasi2

În contextul creșterii constante a traficului aerian, atât la nivel global, cât și local, una dintre prioritățile industriei aviatice europene este dezvoltarea de noi metodologii de gestionare a impactului generat de zgomotul din aviație asupra populației. Acesta este și scopul proiectului ANIMA (Aviation Noise Impact Management through Novel Approaches) dezvoltat de un consorțiu european format din 22 de membri din 11 țări, printre care și Aeroportul Internațional Iași.
Alături de Heathrow (Londra) și Schiphol (Amsterdam), Iașul va fi printre primele aeroporturi ce vor implementa metode inovatoare de reducere a impactului produs de zgomotul din aviație asupra comunității. Din consorțiu mai fac parte: Oficiul Național de Studii și de Cercetare Aerospațială (Franța), Universitatea Metropolitană Manchester (Marea Britanie), Asociația Aeroporturilor Regionale (Belgia), Airbus Operations SAS (Franța), Universitatea Roma Tre (Italia), Univeristatea Cergy Pontoise (Franța), Universitatea Southampton (Marea Britanie), precum și alte institutii prestigioase.
Valoarea totală a grantului este de 7.480.000 de euro, finanțarea fiind realizată prin programul “HORIZON 2020”.
“Aeroportul Iași a făcut primii pași în acest sens în 2015, când a fost gazda unui workshop internațional, pe tema zgomotului din aviație. La eveniment au participat mai multi experți în domeniu și tot atunci au fost implementate practici de colaborare cu reprezentanții comunității, pentru dezvoltare sustenabilă, în beneficiul părților interesate. Preocuparea noastră pentru a satisface atât nevoia de mobilitate a comunității, dar și interesul pentru calitatea vieții ne-au recomandat ca parte importantă din acest consorțiu, alături de două dintre cele mai mari aeroporturi din Europa”, a declarat conducerea Aeroportului Internațional Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *