Aeroportul Internațional Iași, în topul creșterii traficului de călători

aerroport iasi

Aeroportul Internațional Iași a înregistrat un nou record spectaculos în ceea ce privește numărul pasagerilor care au folosit zborurile directe existente.
Datele statistice ale lunii iulie 2016 arată o creștere de aproape 160% a numărului total de pasageri îmbarcați și debarcați la Iași, cifra ajungând la 96.434, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost înregistrați 37.138 de călători. De asemenea, cifrele privind traficul înregistrat în iulie 2016 sunt de trei ori mai mari față de cele înregistrate în iulie 2014.
Evoluția ultimilor ani a fost una cu adevărat consistentă în ceea ce privește numărul beneficiarilor serviciilor de aeroport. În prezent, Aeroportul Iași procesează, într-o singură lună, un număr mai mare de pasageri decât înregistra într-un semestru întreg la nivelul anului 2012. Dincolo de aceste date cu adevărat îmbucurătoare, Aeroportul Internațional Iași a devenit un reper de bună practică la nivelul aviației române și europene, evoluția sa fiind consemnată în clasamentele de specialitate.
Marius Bodea, președintele C.A. al Aeroportului Internațional Iași, a declarat: “Aeroportul Internațional Iași confirmă încă o dată buna evoluție pe piața de profil, reușind să deservească astăzi un număr tot mai mare de pasageri, cifrele demonstrând, fără echivoc, că am ieșit din liga aeroporturilor locale și ne adresăm bazinului regional. Este cu atât mai mult o bucurie și o mândrie, cu cât Aeroportul Internațional Iași a devenit un brand. Astfel de evoluții spectaculoase nu se întâmplă des, iar prin seriozitatea cu care am abordat legătura cu companiile aeriene și implicarea pentru a le oferi acestora condițiile de siguranță, securitate și confort, suntem acum o investiție sigură pentru partenerii noștri. Am reușit, printr-o buna organizare, aici, să facem posibil ca în doar 4 ani de mandat, Aeroportul Iași să atingă astăzi traficul preconizat pentru anul 2024, în proiecția de trafic pe termen lung, realizată acum câțiva ani. Însă, în esență, fluxul crescut de pasageri nu reprezintă o informație statistică seacă, ci este definiția unei mobilități din ce în ce mai mari a oamenilor, ceea ce oriunde în lume se reflectă în dezvoltare locală. Suntem optimiști că în anul următor Aeroportul Iași va reuși să proceseze un număr de aproximativ 1.200.000 de pasageri, cu mult peste pragul psihologic de un milion, ceea ce ne oferă încrederea că vom ajunge să fim al doilea aeroport regional al Romaniei, raportat la numărul pasagerilor deserviți. Dar, odată cu această proiecție, apare și îngrijorarea că dacă nu vom fi susținuți energic de autorități pentru asigurarea unei infrastructuri corespunzătoare de acces spre aeroport, precum și asigurarea unor noi investiții corespunzătoare în infrastructura de terminal și parcare aeronave, atunci vom asista neputincioși la plafonarea traficului înregistrat. Cu toate că astăzi Aeroportul Iași a trecut pe profit, fiind printre puținele aeroporturi regionale/locale din România, care corespund criteriilor de prioritizare a investițiilor în Masterplanul General de Transport al României, constatăm cu mâhnire că suntem ignorați aproape complet și trimiși la coada exercițiului financiar european 2021-2030. Or, Aeroportul Internațional Iași are nevoie acum de noile investiții, nu în următorul deceniu. Ar fi tragic să fim obligați să luăm credite, ori Consiliul Județean Iași să aloce, din veniturile sale, sume de bani ce puteau primi o altă destinație, când avem fonduri nerambursabile la dispoziție și noi am făcut absolut tot ce trebuia pentru a fi confirmați eligibili la finanțare”.
Investițiile făcute în ultimii ani de aeroportul ieșean – în dezvoltarea infrastructurii aeroportuare și a portofoliului de rute directe – se reflectă în cifrele care situează Iașul în topul creșterilor privind traficul de călători în primul semestru din acest an. În luna iunie 2016, spre exemplu, numărul călătorilor care au ales serviciile aeroportului ieșean a ajuns la 70.462, ceea ce înseamnă o creștere de 111% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *