Aproape 1 din 3 angajatori din România intenționează să facă angajări în intervalul aprilie – iunie 2017

jobtransport_manpower

Pentru prima dată în istoria Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă, prognoza de angajare este pozitivă în toate regiunile țării și în toate sectoarele de activitate analizate.
32% dintre angajatorii din România plănuiesc să-și sporească numărul de angajați în următorul trimestru, conform ediției aferente intervalului aprilie-iunie 2017 a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă. Dat fiind că doar 7% dintre angajatori au de gând să facă reduceri de personal și 60% nu intenționează nicio schimbare, Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier se situează la +16%, relativ stabilă comparativ cu trimestrul I/2017, dar cu 5 puncte procentuale mai puternică decât cea raportată în trimestrul II/2016. Previziunea Netă de Angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor.
Referitor la perspectivele din Transporrt, depozitare și comunicații, studiul relevă că în trimestrul următor sunt prognozate unele creșteri ale numărului total de angajați, angajatorii raportând o Previziune Netă de Angajare de +5%. Perspectiva este cu 2 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul I și rămâne relativ stabilă comparativ cu trimestrul II/2016.
Totodată, ponderea angajatorilor care anunță că vor face angajări între aprilie și iunie 2017 este de doar 16%, cea mai redusă din toate sectoarele de activitate analizate și de două ori mai mică decât media națională de 32%. Ponderea angajatorilor care intenționează reduceri este de 10%, față de 7% media națională.

Piața muncii, mai diversificată și mai favorabilă

„Pentru prima dată în derularea ediției pentru România a studiului ManpowerGroup, lansată în trimestrul II/2008, Previziunea Netă de Angajare este pozitivă în toate cele opt regiuni și toate cele 10 sectoare de activitate din România, chiar dacă gradul de încredere al angajatorilor se diferențiază încă de la o regiune la alta și de la un sector la altul. Perspectivele de angajare luminoase și stabile, care le egalează pe cele mai optimiste raportate de la declanșarea crizei economice încoace, denotă o piață a muncii mai favorabilă și diversificată, de care vor beneficia cei aflați în căutarea unui loc de muncă, cu condiția să dețină competențele și abilitățile căutate, atât cele profesionale, cât și cele interpersonale”, spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.

Unde sunt cele mai multe oportunități de angajare

Este de așteptat ca oportunitățile de angajare să fie favorabile în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde Previziunea Netă de Angajare de +30% este cea mai optimistă raportată din trimestrul III/2008 până în prezent, îmbunătățindu-se considerabil față de al doilea trimestru al anului trecut, cu 13 puncte procentuale.
Cele mai robuste prognoze sunt, încă o dată, cele raportate de angajatorii din Industrie prelucrătoare. Previziunea Netă de Angajare din acest sector slăbește oarecum față de trimestrul I/2017, cu 1 punct procentual, dar se îmbunătățește ușor față de anul trecut, cu 2 puncte procentuale, situându-se acum la +31%. Îmbunătățirea cea mai marcată față de anul trecut se raportează însă în sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, unde Previziunea de +26% este cu 19 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul II/2016, îmbunătățindu-se și față de trimestrul I al anului în curs, cu 11 puncte procentuale.
Îmbunătățiri considerabile, atât de la an la an (cu 16 puncte procentuale), cât și față de trimestrul I/2017 (cu 11 puncte procentuale), sunt raportate și în sectorul Energie electrică, apă, gaz, unde Previziunea de +8% atinge o valoare pozitivă pentru prima dată în ultimii patru ani (din trimestrul II/2013), fiind cea mai puternică din întreaga istorie a Studiului în România.

Previziuni pozitive în toate cele opt regiuni ale țării

Previziunile sunt pozitive în toate cele opt regiuni ale țării și se îmbunătățesc atât față de trimestrul I/2017, cât și față de trimestrul II/2016 în șase dintre acestea. Cea mai amplă îmbunătățire față de intervalul ianuarie-martie 2017 (cu 14 puncte procentuale) este raportată în regiunea Centru, unde Previziunea Netă de Angajare de +29% este totodată cea mai puternică din regiune de la demararea studiului (trimestrul II/2008) până în prezent și cea mai puternică prognoză regională din actuala ediție.
Cea mai robustă îmbunătățire față de anul trecut (aprilie – iunie 2016) este raportată în regiunea Sud, unde Previziunea Netă de Angajare atinge +23%, o cotă de optimism nemaiatinsă din trimestrul IV/2012. Nivele solide de optimism sunt raportate și în regiunea Nord-Vest, cu o Previziune de +24, cea mai puternică din trimestrul II/2012 până în prezent, și regiunea București și Ilfov, unde Previziunea de +22% este cea mai puternică raportată din trimestrul I/2009 până în prezent.

Angajatorii români, optimiști

Angajatorii români sunt optimiști, indiferent de dimensiunea organizației pe care o reprezintă. Angajatorii din organizațiile mari sunt cei mai încrezători, raportând o Previziune Netă de Angajare de +28%, cea mai puternică din trimestrul III/2008 până în prezent, iar cei din micro-organizații sunt cei mai prudenți, raportând o Previziune de +7%, cu 3 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul I/2017, dar cu 2 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul II/2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *