Prima pagina
Citeste revista
Publicitate
JobTransport
Contact

Meniu
Stiri
Arhiva stiri
Curs valutar
Distante rutiere
Cotele apelor romanesti
Cotele apelor straine
Tendinta apelor Dunarii
Conditii de livrare Incoterms
Resurse utile
Firme de transport
Arhiva newsletter
Termeni si conditii


Pagina Facebook

    

Importanta agriculturii in dezvoltarea Romaniei

RBT editia nr. 76/Iunie 2013 Articol adaugata la, 01 Iunie 2013 ( Prof. Radu Pencea )
Afisari: 528

 

Pe aceeasi tema


Importanta agriculturii in dezvoltarea Romaniei

Stiri din transport


Circulatie dificila pe autostrazi si drumuri nationale, din cauza poleiului. Vezi aici ce drumuri sunt acoperite de gheata
Francois Delecour si Dominique Savignoni au castigat Raliul Moldovei Pambac Bacau 2014
Pretul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani
Soferii plecati in concediu acceseaza serviciile auto direct din telefonul mobil
Doi directori RATB, demisi din cauza defectiunii la linia de tramvai 41
Scenariu de Oscar pentru Raliul Perla Harghitei
Amenzi de 0,3 milioane de lei pentru transportatorii bucuresteni
Grevele continua in Grecia: Vezi ce trasee CFR au fost modificate
Eficientizarea consumului ar aduce economii de 14.000 de euro anual pentru conducatorii de autoutilitare
Ministrul Transporturilor, Dan Sova a analizat stadiul Master Planului General de Transporturi
 
Romania are cea mai mare pondere a fortei de munca din agricultura, respectiv 27,1%.

Din acest punct de vedere, Romania poate fi considerata ca fiind tara care detine primul loc nu numai din Uniunea Europeana, dar chiar din Europa, intrucat si unele tari cu mari teritorii agricole, precum Rusia si Ucraina, au ponderi mai reduse ale populatiei care se ocupa cu agricultura (14,8% Ucraina si numai 8,4% Rusia).

Ponderi mari si la Polonia, Portugalia si Grecia

Dintre tarile UE, cele mai mari ponderi ale populatiei care lucreaza in agricultura (desi mult mai mici ca Romania) sunt Polonia, cu 12,3%, Portugalia, cu 10,8%, si Grecia, cu 10,5%. Chiar si in America de Sud ponderea populatiei care lucreaza in agricultura este mai mica, in special in Brazilia, care are o pondere de 10,8%. In Bulgaria, ponderea populatiei din acest sector este de numai 7,1%. Numai Turcia detine inca o pondere mai insemnata a populatiei care lucreaza in agricultura, respectiv 21%. O situatie apropiata de Turcia din acest punct de vedere este in Serbia, unde ponderea populatiei agricole este de 20%.
Tarile puternic dezvoltate, indiferent de ponderea mare a suprafetei arabile, au o populatie foarte redusa care lucreaza in agricultura.

Mentionez ca ponderea populatiei care lucreaza in agricultura in SUA este de numai 1,4%, in Marea Britanie de 1,4%, in Germania de 2,1%, Franta de 2,8% (tara considerata cu productia agricola cea mai mare din Europa si prima din lume in domeniul viticulturii). Nici Italia, Japonia, Olanda sau Elvetia nu ajung la 4% ca pondere a populatiei care se ocupa cu agricultura. Din fostele tari socialiste, membre ale UE, cea mai redusa pondere a populatiei care se ocupa cu agricultura o are Cehia (3,2%).
Cu toate ca productivitatea in agricultura in ultima perioada a crescut permanent, totusi, comparativ cu productivitatea realizata in alte ramuri ale economiei, ramane mult mai mica.
De aceea, tarile cu pondere ridicata a populatiei care lucreaza in agricultura au un PIB pe cap de locuitor mult mai mic. In acest sens, mentionez India, care care o pondere a populatiei care lucreaza in agricultura de 52,6%, avand un PIB/capita de numai 1.340 dolari, iar in Indonezia, cu o pondere de 36,9% a populatiei care lucreaza in agricultura, PIB-ul/capita este de 2.580 dolari.

Modernizarea muncilor agricole


Subliniez insa ca aceasta ramura economica reprezinta si va reprezenta o ramura strategica a economiei din orice tara a lumii. Nici tarile puternic dezvoltate, in care ponderea agriculturii in totalul PIB este relativ redusa, nu isi permit sa satisfaca necesarul de consum de alimente numai din import.
De aceea, pentru a compensa reducerea populatiei care lucreaza in agricultura, tarile puternic dezvoltate au crescut productivitatea in aceasta ramura prin modernizarea muncilor agricole, dar si prin selectarea soiurilor, atat in domeniul cerealier, cat si legumicol, prin folosirea de tot felul de ingrasaminte, pesticide (care ar putea afecta calitatea produselor), dar si prin reducerea dependentei productiei de capriciile naturii. La aceste metode de crestere a productivitatii muncii, in agricultura s-a trecut la o subventionare a productiei agricole pentru a apropia veniturile din agricultura cu cele obtinute din alte ramuri si astfel a putea reduce tendinta de emigrare a populatiei care lucreaza in agricultura spre alte ramuri ale economiei (cu venituri mai mari).

Productivitate foarte redusa in agricultura romineasca

O alta motivatie pentru care sustin ca ramura agricola din Romania in anii urmatori (2013-2020) sa devina prioritatea nr.1 este productivitatea foarte redusa, comparativ cu cea din tarile Uniunii Europene.
Productivitatea muncii in agricultura romaneasca a fost, in 2008, de numai 4.066 dolari pe cap de locuitor inregistrat ca lucreaza in aceasta ramura, in timp ce productivitatea pe intreaga economie a fost de 18.954 dolari, ceea ce inseamna ca productivitatea in agricultura reprezinta numai 24,04% fata de totalul economiei.
In economia franceza, productivitatea pe cap de locuitor in agricultura a fost, in 2008, de 62.726 dolari, ceea ce inseamna 63,8%. De altfel, agricultura franceza este cea mai dezvoltata din Europa.
O productivitate inalta in agricultura se realizeaza si in Germania, chiar daca ponderea productivitatii pe lucrator din agricultura este ceva mai mica decat in Franta, respectiv 51,32%.
Productivitati mai ridicate mai ridicate in agricultura se realizeaza si in Polonia, unde ponderea productivitatii fata de totalul economiei este de 45,2%, iar in Ungaria este de 42,14%.

Nici grecii nu stau bine

O productivitate mai slaba se realizeaza in Grecia, unde ponderea acesteia este apropiata de cea din Romania si anume 31,1% fata de productivitatea realizata pe total in economie.
Singura tara din lume unde productivitatea muncii in agricultura este mai mare decat cea pe intreaga economie este Noua Zeelanda. Chiar daca in agricultura din Noua Zeelanda lucreaza 6,9% din populatia activa (pondere relativ ridicata fata de majoritatea tarilor dezvoltate), PIB-ul format de aceasta ramura reprezinta 7,2%.Articole RBT - Opinii - Nr. 76/Iunie 2013
 
•  Importanta agriculturii in dezvoltarea Romaniei