Bulgaria asteapta de la Romania sa reduca si ea taxele de trecere a podului intre Giurgiu si Ruse

In cadrul sedintei sale de miercuri, guvernul bulgar a aprobat propunerea ca taxa pentru trecerea podului sa fie redusa pentru autoturisme de la 6 la 2 euro si pentru microbuze cu pana la 23 de locuri – de la 12 euro la 6 euro. Urmeaza sa fie analizate posibilitatile pentru reducerea taxelor si in cazul autobuzelor si camioanelor. Reducerea se va aplica numai in cazul masinilor care traverseaza podul venind din Bulgaria spre Romania, taxele in cealalta directie ramanand neschimbate deoarece partea romana nu a fost de acord cu reducerea lor.

Stoilov a mai spus ca podul are nevoie de o renovare completa deoarece se afla intr-o stare jalnica. Podul nu a fost renovat timp de 50 ani si cele doua tari trebuie sa ajunga la un acord cat mai repede pentru renovarea lui, deoarece in momentul de fata fiecare parte nu face decat sa umple gropile de pe carosibil. Ca sa fie obtinuta o finantare europeana, trebuie sa existe un proiect de renovare, iar pana acum nu exista niciun asemenea proiect, a spus Stoilov. In opinia sa anul 2014 este termenul limita pentru realizarea renovarii podului. Constructia trebuie nu numai sa fie reparata, ci si sa fie modernizata prin construirea unor trotuare si a unor piste pentru biciclisti, crede Stoilov.

Asteptam ca la un moment dat si Romania sa adopte o decizie pentru reducerea taxelor de traversare a podului, a spus pentru Agerpres Vesela Cerneva, purtator de cuvant al Ministerului bulgar al afacerilor externe. In opinia dnei Cerneva, faptul ca nu s-a ajuns la un acord de reducere simultana a taxelor de pod nu poate afecta relatiile bune intre Romania si Bulgaria.

Reducerea taxelor va stimula schimburile economice si turismul intre Romania si Bulgaria, crede omul de afaceri din Ruse Emilian Enev. Taxele de traversare a podului reprezinta o piedica inutila in apropierea celor doua tari. Sper ca si Romania va reduce taxele deoarece intr-o perspectiva mai lunga beneficiile unei asemenea masuri sunt mai mari decat eventualele pierderi.

Ministrul bulgar al dezvoltarii regionale Rosen Plevneliev a anuntat miercuri ca masura va duce la pierderi de circa 1,5 milioane de euro pentru bugetul de stat, care insa vor fi compensate prin cresterea traficului si prin numarul mai mare de turisti romani care vor vizita Bulgaria. Speram ca diminuarea taxelor va contribui la integrarea mai stransa a regiunilor Ruse si Giurgiu, a mai spus Plenveliev.

Duminica, ministrul bulgar al afacerilor externe Nikolai Mladenov a declarat ca tara sa are in vedere reducerea taxelor. Mladenov, care inainte de a deveni ministru a organizat o ampla campanie pentru renuntarea la aceste taxe, inclusiv un mars ciclist intre Ruse si Giurgiu, a spus ca, din pacate, masura va fi aplicata unilateral doar de Bulgaria, pentru ca pana in prezent partea romana nu a manifestat o astfel de dorinta.

Intr-un interviu acordat Agerpres in ianuarie, Nikolai Mladenov a declarat ca Bulgaria doreste ca taxa de pod intre Giurgiu si Ruse sa fie eliminata simultan de partea bulgara si de cea romana. El a promis atunci ca ‘foarte curand problema va fi rezolvata in mod pozitiv’. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *