Cat va costa benzina daca explodeaza pretul petrolului

Situatiile tensionate aparute in Orientul Mijlociu si nordul Africii ii determina pe analisti sa descrie scenarii ingrijoratoare privind evolutia exploziva a preturilor la combustibili in perioada urmatoare. Petrolul Brent, relevant pentru piata europeana, se vinde cu 112 dolari barilul, dupa ce se apropiase de 120 saptamana trecuta.

Petrolul WTI, al carui pret este urmarit peste Ocean, costa aproape 100 dolari barilul.
Cele mai multe prognoze iau in discutie depasirea recordului atins in 2008, cand pretul petrolului a ajuns la 147 dolari pe baril.

In conditiile in care ponderea pretului petrolului in pretul de vanzare a benzinei catre consumatori, la pompa, este in jur de 35-40%, la un pret mediu de 5 lei/litru, valoarea titeiului este de aproximativ 2 lei.

In aceasta situatie rezulta ca, in cazul unui scenariu pesimist, daca cotatia petrolului ar urca la 150 dolari/baril, pretul benzinei la pompa nu ar trebui sa depaseasca 6 lei, iar la o cotatie extrema de 200 dolari/baril, pretul benzinei ar urca la 7 lei.

In extrema cealalta, luand in calcul o ipoteza mai putin viabila, o ieftinire a petrolului la 50 dolari/baril, pretul benzinei la pompa ar fi de 4 lei/ litru.

Piata vulnerabila
Ce spun insa specialistii despre viitoarele evolutii ale pretului benzinei la pompa? Reprezentantul in Romania al presedintelui Lukoil Rusia, Constantin Tampiza, estimeaza ca, in conditiile actuale de vulnerabilitate de pe piata petrolului, este aproape sigur sa se depaseasca in curand cotatia-record a petrolului din 2008.

„Piata petrolului este foarte vulnerabila si mai mult ca sigur depasim recordul de 147 de dolari. Este grava situatia din toate punctele de vedere. Daca pana acum ma gandeam ca iesim din criza, acum, cu tot ce se intampla pe plan international, se adancesc efectele crizei”, sustine Constantin Tampiza.

In schimb, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune ca, din cauza puterii scazute de cumparare a romanilor, pretul benzinei nu va ajunge la 6-7 lei.

„Litrul de benzina nu va costa niciodata 6, 7 sau 8 lei. Din cauza puterii scazute de cumparare, pretul nu are cum sa ajunga atat de mare”, a precizat Adrian Vasilescu.

Reprezentantul asociatiei benzinarilor particulari, Ion Tache, apreciaza ca exista toate premisele ca pana la sfarsitul anului pretul benzinei la pompa sa urce la 6 lei/ litru.

„In actualul context politic si economic, daca ne uitam si la ce se intampla in unele tari din Orientul Mijlociu si Africa, e aproape sigur ca vom avea un pret de 6 lei pe litrul de benzina, pana la sfarsitul anului. Probabil, popu-latia va reduce consumul, insa economia nu va sta pe loc si vom asista la cresteri de preturi”, a mentionat Ion Tache. romanialibera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *