Cea mai buna creperie din Bucuresti: Nominoe

nominoe1

Acum cateva luni s-a deschis in Capitala (intrarea Veronica Micle nr4) prima creperie bretona din Romania. Aici, va puteti rasfata cu clatita sarate (sanatoase si delicioase) din faina de hrisca, dar si cu clatite dulci ce au un gust divin, cu salate si gofre. Clar merita sa-i treceti pragul.

Nominoë a fost primul rege al Bretaniei, „Tatal Patriei” („Tad ar Vro”) cum ii spun bretonii, cel care a unificat Bretania, l-a invins pe Carol cel Plesuv, regele Franciei Occidentale, in timpul bataliei de la Ballon, in 845, obtinand astfel recunoasterea independentei Bretaniei de catre puternicii razboinici franci.

Dar Nominoë este si povestea primei „clatitarii-bacanii” bretone din Bucuresti, care si-a deschis portile pe data de 17 septembrie 2018, Intrarea Veronica Micle 4.

O poveste care a inceput acum 36 de ani

O poveste care incepe insa cu… 36 ani in urma, cand un baietel roman de nici 8 ani, pe nume Olavy-Thedor, de abia scapat din lagarul ceausist, ajunge impreuna cu parintii sai intr-un centru pentru refugiati si apatrizi situat la Piriac-sur-Mer, un mic port din sudul Bretaniei. O regiune in care isi va petrece urmatorii 11 ani din viata si in care va reveni cu regularitate ulterior, o regiune a Frantei cu o puternica identitate, cultura, gastronomie si istorie, dar si cu o natura si o geografie deosebite, care l-a primit si ocrotit la vreme de restriste si pribegie, si de care a ramas profund atasat.

Un colt de Bretania in Romania

Iata cum si de ce, la inceputul anului 2017, in timpul unei discutii cu sotia, acel baietel devenit intre timp om in toata firea si jumatatea sa, Dana, s-au gandit ca ar putea recrea si la noi, in Romania, un mic colt de Bretanie, devenind astfel un fel de „ambasadori” ai acelei regiuni deosebite. Si cum sa reprezinti Bretania in afara granitelor sale mai bine decat deschizand o „clatitarie bretona” ? In acest scop, cei doi au inceput prin a se forma la meseria de „crepier”, in Bretania, unde in vara anului 2017, au urmat o formare personalizata la „Ecole Creperie Le Roïc”, predata de Maestrul Patrick Rongier. Un om deosebit, care a crezut in proiectul pe care i l-au descris si care a redeschis scoala pe care o inchisese pentru a o muta in alta localitate special pentru ei.

Prima „ambasada a Bretaniei” in Romania

A urmat o perioada lunga de pregatiri in vederea deschiderii acestei prime „ambasade a Bretaniei” in Romania, o perioada de aproape un an de zile… Un an de demersuri administrative diverse (si la noi in tara, nu sunt putine…), de contacte cu furnizorii, atat romani cat si breton, de cautare a unui spatiu comercial potrivit pentru acest loc deosebit, de amenajare a acelui spatiu odata gasit, de alcatuire si formare a unei echipe pe masura acestui loc. O perioada lunga si grea, cu atat mai mult cu cat cei doi tineri antrepronori au trebuit sa se imparta intre slujba pe care o pastrau in continuare (profesor de engleza pentru ea, director intr-o corporatie din domeniul auto pentru el) si acest proiect.

Dar dupa 1 an de zile, s-a intrezarit insa capatul tunelului: spatiul ales era echipat, amenajat si decorat, multiplele autorizatii erau obtinute, o echipa frumoasa era alcatuita, iar lucrurile deveneau ceva mai simple dupa ce el a decis sa-si ia o perioada de concediu fara plata de 6 luni, pentru a se putea consacra in intregime si a „pune pe picioare” acest frumos proiect.

Iata cum, pe 13, respectiv 15 septembrie, Dana si Theo, impreuna cu echipa (Alex, Bogdan, Noemi si Daniel) si un invitat de marca (insusi Maestrul Patrick Rongier, cel care ii formase in vara anului 2017 la meseria de „crepier”), au organizat 2 frumoase evenimente de lansare in aceasta prima „creperie-bacanie bretona” din Bucuresti, iar pe data de 17 septembrie, au deschis in mod oficial mica lor pravalioara.

Clatite din faina de hrisca. Gust demential si foarte sanatoase

O pravalioara care  este o autentica „clatitarie” bretona, cu „clatite sarate” facute din adevarata faina de hrisca bretona bio, fara gluten in mod natural, si totodata si clatite dulci, ambele completate cu umpluturile bretone cele mai traditionale si, nu in ultimul rand, cel mai bun cidru artizanal breton, elaborat in cea mai veche cidrarie artizanala bretona inca in activitate (brut, dulce si bio, toate 3 premiate cu medalia de aur la ultimul Concurs Agricol de la Paris), dar si cea mai buna bere artizanala romaneasca, nefiltrata si nepasteurizata (IPA, APA si alba). Si totodata o bacanie, din care clientii pot achizitiona atat cidrul si berea sus mentionate cat si adevarati biscuiti artizanali bretoni („galettes” si „palets”) si bomboane caramel cu unt sarat. In ambele zone, accentul este pus pe produsele traditionale, artizanale, naturale si bio.

Dar Nominoë este chiar mai mult decat o „clatitarie-bacanie bretona” (ceea ce deja nu este putin !). Este o adevarata „ambasada” a Bretaniei, prin decorul sau, prin muzica sa, prin atmosfera sa, prin mica biblioteca alcatuita exclusiv din carti despre Bretania (pentru adulti, pentru copii, despre istorie, turism, geografie, pictura, benzi desenate sau frumoasele legende bretone), un loc „care te transporta in spatiu si timp”, asa cum a spus foarte frumos una din primele cliente care i-a calcat pragul; era cel mai frumos compliment pe care Dana si Theo il puteau primi !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *