CENAFER a pus in functiune trei simulatoare de trafic

Simulatoarele SimCED au fost puse in functiune la sediul CENAFER din Bucuresti cu ocazia evenimentului „Ziua pregatirii feroviare“, organizat pentru a celebra cinci ani de la infiintarea institutiei. Cu aceeasi ocazie, reprezentantii CENAFER si-au manifestat interesul pentru un proiect viitor care presupune achizitionarea unor simulatoare de miscare a locomotivelor. Deocamdata, lipsa banilor impiedica achizitia acestora de pe piata mondiala, ceea ce ii determina pe oficiali sa se orienteze spre piata romaneasca.

 

Instruire pentru orice conditii

Necesitatea acestor noi dotari ale CENAFER rezida in rapiditatea cu care survin schimbarile in toate domeniile de activitate din transportul feroviar, care solocita noi competente si care, la randul lor, presupun investitii. Bineinteles, de pe urma acestora vor avea de castigat nu numai angajatii sau angajatorii, ci si intreaga societate, prin cresterea gradului de siguranta a transportului feroviar.

„Prin punerea in functiune a celui mai modern simulator de management al traficului feroviar din Romania, CENAFER intentioneaza sa aduca o schimbare a mentalitatii in ceea ce priveste formarea profesionala, in sensul cresterii gradului de constientizare cu privire la importanta invatarii continue, a gradului de motivare pentru largirea cunostintelor si dezvoltarea competentelor persoanelor. Ansamblul de echipamente si aplicatii informatice permite instructorilor feroviari sa pregateasca impiegatii de miscare pentru orice situatie ce poate interveni in procesul de indrumare a trenurilor“, sustine Dionisie Daniel Ardelean, directorul general al CENAFER.

 

Avantaje mari pentru o investitie mica

Reprezentantii CENAFER sustin ca instruirea cu ajutorul simulatorului in cadrul programei de initiere pentru practica de la sfarsitul cursurilor de formare profesionala in meseria de impiegat miscare si operator de circulatie poate realiza transferul unor cunostinte care se refera la diferite situatii neprevazute, precum si la exersarea unor probleme cu care se poate confrunta cursantul in activitatea sa viitoare. Astfel, cel mai mare avantaj pe care il ofera CENAFER prin intermediul simulatorului, pe langa cel legat de cresterea eficientei procesului de instruire, il constituie asigurarea unei pregatiri profesionale temeinice, inclusiv pentru situatii anormale, care in realitate se produc destul de rar.

Gratie simulatoarelor, evaluarea periodica a personalului poate include orice scenariu, iar in final, evaluarea automata, obiectiva arata adevaratul potential profesional al fiecarui angajat in parte. De asemenea, este posibila constatarea evolutiei in timp a aptitudinilor profesionale ale personalului implicat direct in activitatea de control al traficului feroviar prin intermediul analizei inregistarilor arhivate automat de simulator.

Toate aceste avantaje justifica investitia de aproximativ 70.000 de euro in cele patru module de instruire, verificare si autorizare, plus aplicatiile software aferente acestora.

 

Tinte ambitioase

Treptat, in conditiile obtinerii fondurilor necesare pentru dotarea fiecarui centru teritorial cu echipamente necesare, vor beneficia de avantajele utilizarii simulatoarelor si cursanti de la centrele CENAFER din Craiova, Galati si Cluj. Insa, institutia vizeaza si atragerea de clienti straini, intrucat caracteristicile tehnice ale simulatoarelor permit acest lucru.

„Gratie versatilitatii, sistemul de simulare SimCED este un instrument important in activitatea de instruire si evaluare periodica a personalului feroviar cu implicatii directe in asigurarea nivelului de siguranta tot mai ridicat impus transportului pe calea ferata din Romania, Europa si din intreaga lume. Versatilitatea consta in adaptarea la conditiile specifice de functionare a instalatiilor de centralizare utilizate de catre orice companie feroviara, respectiv posibilitatea de a utiliza mai multe limbi in interfata instructorului si a cursantului si pentru pastrarea informatiilor arhivate“, explica directorul general al CENAFER.

 

Ce se ascunde in spatele acronimului SimCED

Simulatorul SimCED este conceput si dezvoltat ca o retea de sisteme informatice. Comunicatia este asigurata intre un calculator pe care ruleaza aplicatia de simulare a procesului feroviar si mai multe statii de lucru, conectate local sau prin internet, pe care ruleaza aplicatia de simulare a unei instalatii de centralizare electrodinamica cu relee CED. Cu aplicatia S, de simulare a procesului feroviar, lucreaza echipa instructorilor, iar cu aplicatia C, de simulare a instalatiei CED, opereaza cursantii aflati in proces de instruire.

In reteaua astfel creata, este posibila simularea instalatiei CED dintr-o statie virtuala, oferind posibilitatea efectuarii tuturor tipurilor de parcursuri. Simulatorul reproduce cat se poate de fidel aparatul de comanda al unei instalatii CED, cu diferite configuratii de linii si macazuri.

Simularea miscarii reale a materialului rulant permite operatorului sa capete experienta profesionala atat in conditiile interactiunii normale dintre instalatia de centralizare si procesul feroviar, dar mai ales in conditiile anormale determinate de deranjamente la instalatie, avarii la linie sau conducere eronata a trenurilor si convoaielor.

 

Capabilitatile SimCED

In configurarea unei sesiuni de instruire, instructorul poate intocmi un tablou de garare pentru un interval de timp, specific unei anumite statii de cale ferata. Sistemul permite stabilirea unor parametri calitativi pentru evaluare, cum ar fi viteza de reactie a celor instruiti sau evaluati, atat in cazul operarii in conditii normale, cat si in cazul unui incident sau deranjament. De asemenea, pot fi setati parametri cantitativi pentru evaluare, de exemplu numarul actionarilor speciale, normale sau gresite, efectuate de cel instruit sau evaluat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *