Criza din transporturi inseamna si disponibilizari

In Constanta, cei mai multi angajati disponibilizati sunt de la firme specializate in transportul de containere. Potrivit reprezentantilor Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare Constanta, numarul de nave care ajung in Constanta si cantitatea de marfa manipulata au scazut, determinand si lipsa de activitate pentru docheri. Pe langa angajatii operatorilor portuari, afectati de criza mondiala sunt si navigatorii care nu au mai incheiat contracte in strainatate. Situatia este sumbra: din ce in ce mai multi armatori sunt in faliment, iar disponibilizarile cele mai multe sunt in cadrul companiilor proprietare de nave din Grecia si Marea Britanie. Potrivit reprezentantilor Sindicatului Liber al Navigatorilor, peste 3.000 dintre cei 23.000 de marinari romani vor ramane pe uscat in acest an.

Deocamdata, companiile de stat nu au anuntat reduceri de personal, insa ministrul de resort a dat de inteles ca sectorul feroviar nu va fi ocolit de flagelul disponibilizarilor. „Sunt foarte multe probleme materiale, dar si extraordinar de multi angajati si, probabil, daca totul se duce pe salarii, este mai greu sa se mai repare cate o cladire“, a declarat Radu Berceanu, referindu-se la necesitatea unor analize ale structurilor feroviare de stat (CNCF CFR SA, CFR Calatori si CFR Marfa), a caror activitate ar fi afectata de organigrame stufoase.

Ministrul a precizat ca vor fi operate restructurari si disponibilizari la CNCF CFR SA, mai ales in conditiile in care numarul de angajati a crescut cu 700-800 in ultimul an si jumatate.

Totusi, nici angajatii CFR Calatori nu pot sta fara griji, dupa cum a dat de inteles Berceanu: „Avem inca ceea ce se cheama «fenomenul nasilor», pentru care probabil va trebui sa luam niste masuri mult mai dure. Sa introducem ceva in legislatie pentru a deveni mult mai putin tentanta activitatea asta, ca sa fie incasarile cat de cat la nivelul la care ar putea sa fie. O sa facem un program prin care eventual sa-i dam afara pe cei care nu reusesc sa faca programul de incasari“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *