Cum se circulă în țară și ce măsuri au luat autoritățile

iarna-deszapezire

Având în vedere alertele meteorologice transmise de către Administrația Națională de Meteorologie, conducerea Ministerului Transporturilor, a luat măsuri pe toate modurile de transport gestionate.

Deszăpezire cu mii de oameni

“La ora actuală sunt implicați în acțiunile de deszăpezire și combatere a poleiului peste 4000 de oameni, aflați în bazele și comandamentele de la nivel regional și central”, arată un comunicat al Ministerului Transporturilor.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR dispune de peste 3000 de utilaje: autobasculante cu lama și răspânditor, turbofreze, încărcătoare, autovehicule de intervenție și autovehicule cu șenile.
Stocurile de sare și clorură de calciu sunt permanent completate pe măsură ce se consumă. În baza contractului cu SALROM se asigură suplimentarea cantităților de sare. De la mijlocului zilei de 25 ianuarie 2019 și până în prezent s-a acționat cu 1000 de utilaje (lame și turbofreze) și s-au răspândit peste 4300 t de material antiderapant.
Sectoarele de drum temporar închise, din cauza ploii înghețate, au fost A2 Lehliu-Drajna și A3 – București – Centura București, acestea fiind redeschise în cursul dimineții zilei de astăzi.

Circulația trenurilor, adaptată la condițiile vremii

La această oră nu sunt linii închise însă circulația trenurilor este adaptată la condițiile meteo severe de ploaie înghețată și vânt puternic pe raza regionalelor din jumătatea de sud a țării, dar și la intrare în Capitală.
Pe magistrala București – Constanța trenurile circulă remorcate cu locomotive Diesel din cauza poleiului depus pe linia de contact și a vântului puternic, fenomene meteo care nu permit desfășurarea în condiții normale a traficului feroviar, și anume cu tracțiune electrică.

Pe restul rețelei feroviare din jumătatea de sud a țării, traficul se desfășoară în condiții de iarnă, fără implicații majore în circulația trenurilor, însă sub atenta supraveghere a dispecerilor locali și centrali, dar și a personalului feroviar de întreținere.

În prima parte a zilei circulația trenurilor a fost afectată de condițiile meteo severe pe relațiile București Nord – Lehliu și Valea Albă – Drobeta Turnu Severin Mărfuri, unde mai mulți copaci, care au cedat sub greutatea gheții, s-au prăbușit pe firul de contact, ceea ce a dus la întreruperea alimentării cu energie electrică a locomotivelor.

De asemenea și la intrare în Capitală s-a circulat până la ora 11.40 în condiții speciale pe sectorul Buftea – Periș – Crivina, unde s-au înregistrat fluctuații de tensiune în linia de contact și implicit întreruperi repetate de alimentare cu energie electrică a locomotivelor.

 

Toate aceste deranjamente au fost remediate începând cu ora 10.00 și până la ora 11.40, personalul de specialitate feroviar fiind însă activat și pregătit se acționeze operativ în continuare pentru menținerea siguranței în circulația trenurilor.

“Echipele feroviare fac verificări permanente pe toate secţiile de cale ferată de pe raza judeţelor din jumătatea de sud a țării, aflate sub incidența celor două coduri de vreme nefavorabilă, iar pe segmentele unde situația o impune se va interveni operativ cu personal care are la dispoziție 92 de drezine pantograf și alte utilaje necesare, astfel încât să menținem operațional traficul pe toate magistralele”, mai precizează comunicatul Ministerului Transporturilor.

Trenuri CFR Călători afectate de condițiile meteo nefavorabile

Pe secția de circulație 900 București – Timișoara:

– trenul IR 1695 București Nord – Craiova – Timișoara Nord a fost afectat de închiderea accidentală Valea Alba – Drobeta Turnu Severin Mărfuri ( lipsă tensiune în firul de contact de la ora 4:32 la ora 10:01)
– un tren IR anulat pe ruta București Nord – Craiova ca urmare a întârzierilor înregistrate de trenuri la îndrumarea din stația București Nord;
-un tren Regio anulat pe ruta Balota – Orșova;
-un tren Regio anulat pe ruta Orșova – Drobeta Turnu Severin.

Pe secția de circulație 800 Constanța –București Nord:

– din totalul de 12 trenuri Interregio care circulă zilnic, au fost anulate trei trenuri;
– din totalul de 10 trenuri Regio care circulă zilnic, au fost anulate cinci trenuri , în circulație fiind cinci trenuri, din care patru trenuri pe ruta București – Constanța.

Pe secția de circulație 700/ 701 Slobozia – Urziceni– București Nord

– două trenuri Regio pe ruta Slobozia Veche – București Nord și retur ( R 8123/R 8122)

Pe secția de circulatie 500 București Nord – Buzău – Suceava

– un tren Interregio anulat pe ruta București –Buzău;
– un tren Regio anulat pe ruta București – Ploiești Sud.

Situația pe aeroporturi

Aeroporturile aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor sunt funcționale. Există întârzieri la decolare cauzate de procedurile specifice iernii. Degivrarea se face cu pasagerii la bord și se intervine constant pe piste, platforme și căi de rulare.

În prezent se înregistrează următoarea situație, la Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni:

– 34 întârzieri la decolare de peste 30 min (40-70 minute)
– există întârzieri mai mari la următoarele curse: cursele Tarom de Paris, Amsterdam, Frankfurt între 2.5 și 3 ore, cursa Blue Air de Cluj 3.5 ore, cursa Blue Air de Dublin 2 ore.
– O cursa Ryanair de Timișoara anulată (din cauza condițiilor meteo la Timișoara)
– Întârzierile la aterizare nu au cauze meteo.

“Degivrarea aeronavelor cade în responsabilitatea fiecărei companii aeriene în parte. Pe aeroporturile pe care operează, companiile aeriene încheie contracte de handling cu operatori autorizați. Aceste contracte includ, când este cazul, și prestarea serviciilor de degivrare a aeronavelor”, se mai explică în comunicat.
Administrația unui aeroport nu poate interveni în alegerea, de către compania aeriană, a agentului de handling. Selecția se face în condiții concurențiale. Administrațiile aeroportuare au ca atribuții deszăpezirea și degivrarea suprafețelor de mișcare (piste, căi de rulare, platforme de staționare a aeronavelor) și a drumurilor de acces (rutier sau pietonal).

Manevre suspendate în Portul Constanța Sud

În prezent sunt suspendate manevrele în portul Constanța Sud fluvial, din cauza vântului. Totodată sunt închise următoarele căi navigabile: Bara Sulina și Canalul Dunăre-Marea Neagră (km 0 – km 15), din cauza vântului și a vizibilității reduse.

În această perioadă au fost suplimentate stocurile de materiale antiderapante și au fost dublate efectivele de personal.

Siguranța, cea mai importantă

Ministerul Transporturilor, prin companiile din subordinea și de sub autoritatea sa, este interesat în primul rând de siguranța tuturor celor care folosesc infrastructura națională de transport.

“Rugăm toți participanții la trafic, în special pe rețeaua de drumuri, să circule cu atenție și să adapteze viteza la condițiile meteo. Înainte de plecarea în călătorie, rugăm conducătorii auto să se informeze cu privire la starea infrastructurii din zonele pe care urmează să le tranziteze”, mai precizează oficialii Ministerului Transporturilor.
Pentru informații privind starea infrastructurii aveți la dispoziție mai multe numere de telefon:

Telverde 0800 809 360, 0800 800 301, 0800 800 307
021 – 9360
021 – 264. 33 33
0724. 294. 562

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *