DTZ Echinox: Suprafața închiriată de companiile din sectorul Tehnologie și telecomunicații a crescut cu 11%

cladire-birouri-bucuresti1

Stocul modern de spații de birouri din București a crescut cu 2.5% în prima jumătate a anului. Potrivit oficialilor DTZ Echinox, la sfârșitul lunii iunie, spațiile de clasă A și B depășesc 2.21 milioane mp. În total au fost livrate trei clădiri de birouri, cu o suprafață totală închiriabilă de 54,000 mp: City Offices, Auchan Tricodava și Green Court – clădirea B. Momentan se află în construcție 100,000 mp cu data de finalizare până la sfârșitul anului. Aproximativ 50% sunt concentrați într-un singur proiect: Bucharest One, localizat în zona de Centru Nord.
Activitatea totală de tranzacționare (cererea și renegocierile) a fost de 135,000 mp. În comparație cu perioada similară din 2014, activitatea de tranzacționare a rămas stabilă.
Cererea a însumat 112,000 mp, reprezentând 80% din totalul tranzacționat. Aceasta a fost împărțită între relocări în interiorul stocului modern – 44% și cerere nouă – 56%. Prin comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, cererea a crescut cu 3.5%, iar raportul dintre relocările în interiorul stocului modern și cererea nouă s-a inversat. Per total, în comparație cu S1 2014, cererea nouă (extinderi, relocări din vile și spații de birouri clasă C în spații de birouri moderne și operațiuni noi) a crescut cu 35%.
Suprafața preînchiriată în primul semestru din 2015 a crescut față de perioada similară a anului trecut cu 50%. În total au fost preînchiriați 59,000 mp de spații de birouri, care se află în diverse stadii de dezvoltare. De altfel, cele mai mari tranzacții ca suprafață semnate în S1 2015 au fost cele de preînchiriere.

Centru Nord și Pipera, zone căutate

Majoritatea cererii a fost înregistrată în zona Centru Nord – 64%, urmată de Pipera Sud – 27% și zona Vest – 7%.
În ceea ce privește activitățile de renegociere și reînnoire a termenilor contractuali, acestea au însumat 23,000 mp, 40% din această suprafață fiind înregistrată în zona Pipera.
Cei mai activi chiriași pe segmentul spațiilor de birouri continuă să fie companiile din sectorul Tehnologiei și Telecomunicațiilor, reprezentând 64% din cerere, urmate de companiile din sectorul Servicii Profesionale – 14% și Retail – 9%. Analizând cererea pe sectoare de business, suprafața închiriată de către companiile din sectorul Tehnologiei și Telecomunicațiilor a crescut cu 11% față de S1 2014.
Rata generală de neocupare pentru clădirile de clasă A și B din București a ajuns la sfârșitul S1 la 13.5%. La sfârșitul lunii iunie, în București erau 300,000 mp de spații de birouri vacante, marea majoritate fiind localizați în zona Pipera Nord – 26% și zona Nord – 17%.

Rate scăzute de neocupare în zona Victoriei – Aviatorilor

Cele mai scăzute rate de neocupare se înregistrează în zona Centrală de Business (Victoriei – Aviatorilor) și zona de Vest – 5% și zona de Centru Nord – 9%. În Pipera Sud, rata de neocupare a rămas stabilă și se situează la 11%. Zona Barbu Văcărescu – Floreasca, cu un stoc de 295,000 mp, înregistrează la finele S1 o rată de neocupare de 8.5%.

Cât sunt chiriile

Chiria prime a rămas stabilă, situată în jurul valorii de 18.5 Euro/mp/lună. În CBD, rata chiriei pentru spațiile de birouri de clasă A se încadrează în intervalul 15-18.5 Euro/mp/lună, iar în Centru Nord în intervalul 15-17 Euro/mp/lună. În locațiile semi-centrale, chiriile se încadrează în intervalul 12-15 Euro/mp/lună, iar în zonele periferice chiria pentru spații de clasă A variază între 8 și 11 Euro/mp/lună.

Prognoza specialistului

Mihaela Galatanu Head of Research DTZ Echinox1

Mihaela Gălățanu, Head of Research DTZ Echinox, a declarat: „În baza calculelor și ținând cont de absorbție, rata de neocupare și pipeline-ul de proiecte, până la sfârșitul anului rata generală de neocupare a spațiilor de birouri de clasă A și B este prognozată să scadă, iar la sfârșitul T4 2015, aceasta ar putea să atingă o valoare situată sub 12%”.
În următoarele 18 luni se vor finaliza în București 345,000 mp de spații moderne de birouri. Mai mult de 70% sunt programați pentru livrare anul viitor. De altfel, în 2016, nivelul livrărilor de spații noi va fi cel mai ridicat din ultimii 5 ani.
În ceea ce privește prețurile de închiriere, nu sunt așteptate schimbări majore. Cu toate acestea, diferența dintre chiria contractuală și chiria netă efectivă se va reduce în zonele care au atras atenția chiriașilor în ultimii doi ani și care înregistrează constant rate de neocupare scăzute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *