Europa sub zapada: drumuri, avioane, trenuri blocate, in estul continentului

Valul de frig continua sa se manifeste in Marea Britanie, cu temperaturi minime de minus 20 de grade Celsius in timpul noptii in muntii din Scotia (Highlands) si numeroase scoli inchise pentru a treia zi consecutiv.

Intarzieri de pana la 30 de minute si anulari de curse au afectat trenurile Eurostar intre Londra, Paris si Bruxelles, in timp ce aeroporturile Gatwick din Londra si Edinburgh, in Scotia, erau inchise in cursul diminetii. La randul sau, London City Airport anulase mai multe zboruri.

In Elvetia, aeroportul din Geneva isi intrerupsese activitatea miercuri din cauza zapezii care a cazut neintrerupt incepand de marti dupa amiaza. O suta de pasageri si-au gasit refugiu chiar pe aeroport, iar alti 200 si-au petrecut noaptea in adaposturile protectiei civile, toate hotelurile orasului fiind in aparenta pline.
Situatia de pe soselele elvetiene era considerata „extrem de dificila”. Incepand de marti dupa amiaza s-au produs circa 25 de accidente, in care au fost ranite usor patru persoane.

In Germania, 60 de zboruri au fost anulate in cursul diminetii pe aeroportul din Frankfurt, in special ca urmare a inchiderii unei piste din cauza vantului puternic.

Consumul de electricitate, foarte sensibil pe vreme rece in Franta din cauza incalzirii populatiei cu aparate electrice, urma sa bata recordurile miercuri seara, suscitand temeri de intreruperi in Bretagne (vest). Pe sosele, caderile de zapada faceau situatia foarte dificila in centru. Circulatia vehiculelor grele a fost interzisa in regiunile Auvergne si Rhone-Alpes, iar transportul scolar a fost suspendat. Drept urmare, zeci de vehicule de mare tonaj au fost imobilizate in noaptea de marti spre miercuri in regiunile de centru-est si sud-est ale Frantei.

Tot nord-vestul Italiei era acoperit de o mantie alba de zapada miercuri dimineata, fapt ce a incetinit circulatia in orase precum Milano si pe autostrazile din Lombardia, Piemont si Emilia-Romagna. Centrul Venetiei era sub apa dupa o maree care a ajuns la 111 cm.

La Roma, Tibrul era si el in crestere ca urmare a ploilor abundente care au cazut timp de mai multe zile in capitala si in regiunea acesteia, totusi fara risc de inundatii.

Mai multe drumuri secundare erau intrerupte miercuri dimineata in nordul si centrul Portugaliei pentru a treia zi consecutiv.

In Polonia, valul de frig a facut opt morti, in cea mai mare parte persoane care se aflau sub influenta alcoolului, potrivit politiei. La Bialystok, in est, temperaturile au coborat pana la minus 33 de grade Celsius. In Lituania vecina, doua persoane fara adapost au murit in timpul weekendului. SURSA: Agerpres. capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *