FIA SmartCities

fia111

Într-o epocă a urbanizării globale rapide, devine din ce în ce mai stringentă nevoia de a redefini un nou model pentru mobilitatea urbană durabilă. Pe 8 martie, la Geneva Motor Show, Federația Internațională de Automobile (FIA) a lansat o nouă inițiativă – FIA SmartCities, cu scopul de a ajuta orașele să definească cele mai potrivite soluții pentru a aborda noi scenarii în care mobilitatea are un rol central.
Platforma de lansare pentru această inițiativă este Campionatul FIA Formula E, prima cursa single-seaters alimentată în întregime de energie electrică, cu evenimente organizate în inima unora dintre cele mai importante orașe din Spania, începând cu 2014.
“FIA SmartCities este ceva cu totul nou pentru Federația noastră”, a declarat președintele FIA, Jean Todt. „Ne-am dorit să venim cu o inițiativă care ar putea reuni cele mai bune aspecte ale mobilității durabile, pentru a evidenția orașele care găzduiesc Campionatul FIA Formula E, o serie care prezintă cele mai bune oportunități pentru sinergii între cei doi piloni pe care FIA se bazează, sportul și mobilitatea. Avem sprijinul primarilor, al cluburilor noastre și al diverșilor jucători importanți din industrie și domeniul financiar, care au ales să ne sprijine în această inițiativă. Rezolvarea problemei de mobilitate va necesita acțiuni îndrăznețe, coordonate în sectoarele privat și public: speranța mea este că inițiativa FIA Smart Cities poate contribui la proiectarea unor orașe mai bune pentru cei din prezent și pentru generațiile viitoare”.
Prima parte a FIA Smart Cities va prinde contur în colaborare cu patru etape din cel de-al treilea sezon al Formulei E, organizate în Mexico City, Berlin si Montreal, precum și un eveniment special la Paris. În fiecare vineri, înainte de ziua cursei, va exista un forum care va reuni vorbitori din partea autorităților naționale și locale, institute de cercetare, actori importanți din industrie și membrii FIA pentru a reflecta asupra modului în care inovațiile au deschis caleacătresoluții de mobilitate mai sigure, mai conectate și mai durabile în diverse orașe din lume.
Alejandro Agag, Fondator și CEO al Formulei E, a declarat: „Sunt încântat că FIA a ales Formula E drept partener la inițiativa FIA SmartCities. Este o sarcină ambițioasă de a aborda problemele cu care orașelor se confruntă, cum ar fi poluarea aerului și e-mobilitatea. Pe măsură ce industria de automobile se îndreaptă spre electrificare, Formula E este o platformă care poate accelera și promova schimbarea mobilității durabile”.
Pe lângă aceste forumuri, vor exista încă două activități la această inițiativă: FIA SmartCities Awards și FIA SmartCitiesStartup. Prima implică orașe care găzduiesc etapele ale sezonului actual de Formula E, fiind invitate să vină cu un proiect de mobilitate durabilă. Un juriu va alege cele mai inovatoare două proiecte în domeniul serviciilor și soluțiilor de mobilitate, care vor fi recunoscute la un eveniment de gală din Montreal, orașul care găzduiește etapa finală a campionatului.
FIA SmartCitiesStartup este o competiție creată în colaborare cu fondul de investiții Digital LeadersVentures, care își propune să identifice, să sprijine și să investească în cele mai inovatoare companii din lume, cu impact tehnologic în ecosistemul orașelor inteligente. Proiectele depuse pentru jurizare se vor concentra pe tehnologii care promovează soluții de mobilitate sigure și durabile în orașe.
„Societatea noastră este mai mobilă ca niciodată, ceea aduce noi provocări pentru orașe și infrastructura de transport”, a declarat Monty C. M. Metzger, Partener al Digital LeadersVentures. „Startup-urile vor furniza soluții rapide la aceste provocări, creând noi oportunități de afaceri”.
Partenerii fondatori ai FIA SmartCities sunt ENEL, Julius Baer și Michelin.

Calendarul primei ediții FIA SmartCities

30, 31 martie 2017     Mexico City

19 aprilie 2017            Paris (eveniment special)

8, 9 iunie 2017            Berlin

28, 29 iulie 2017                  Montreal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *