Noile norme RCA penalizeaza soferii imprudenti

Polite cu 10% mai scumpe

Potrivit normelor privind asigurarea RCA adoptate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) luna trecuta, asiguratul sau utilizatorul vor putea fi incadrati in opt clase diferite de bonus – ceea ce conduce la reducerea primei de asigurare – daca in anul anterior incheierii politei nu a avut daune, respectiv intr-una din cele 14 clasele de malus – in cadrul carora prima de asigurare este majorata in functie de istoricul de daunalitate.

Clientii noi, fara istoric de asigurare, vor fi incadrati intr-o categorie baza, urmand sa plateasca o prima de asigurare echivalenta cu nivelul notificat CSA de compania de asigurari respectiva. La aceasta categorie de baza, tarifele ar putea creste, in medie, cu 10% in 2010 fata de 2009, potrivit lui Albin Biro, membru in Consiliul de Administratie al CSA.

 

Bonusul creste odata cu valabilitatea politei

Pentru incadrarea intr-o clasa de malus, vor fi luate in calcul evenimentele pentru care a fost platita cel putin o dauna in perioada de referinta, in care se retine responsabilitatea totala sau partiala a conducatorului auto, indiferent cine a condus vehiculul la momentul producerii accidentului si indiferent de modul de protocolare a acestuia (prin proces verbal intocmit de Politie ori prin constatare amiabila de accident). Incadrarea in clase de malus nu va fi insa influentata daca in momentul producerii unui accident vehiculul era insusit si folosit fara acordul proprietarului si acest lucru a fost sesizat in scris Politiei.

Daca in perioada de referinta nu au inregistrat daune platite, asiguratii vor beneficia de reducerea primei de asigurare cu o treapta (prima clasa de bonus peste categoria de baza) in cazul in care noua polita este incheiata pe o perioada de sase luni, respectiv cu doua trepte (a doua clasa de bonus peste categoria de baza), in cazul in care noua polita este incheiata pentru o perioada de un an.

 

Avantaj pentru noua din zece soferi

Potrivit Angelei Toncescu, presedintele CSA, tariful politei RCA pentru 2010 va fi redus cu 10% fata de nivelul notificat Comisiei pentru soferii care nu au avut daune in 2009, iar aceasta bonificatie poate ajunge chiar la 50%, daca in sapte ani un sofer nu a avut daune acoperite de polite RCA. In schimb, daca titularul politei a avut o dauna in 2009, tariful RCA va creste cu 45% si poate ajunge la 200% daca a fost implicat in doua accidente.

„Vor fi avantajati cei care sunt disciplinati in trafic si conduc preventiv, evitand astfel implicarea in accidente auto. Sistemul este in avantajul celor multi, in conditiile in care 90% dintre cei care incheie asigurare RCA nu produc niciun eveniment“, a declarat presedintele CSA.

Potrivit datelor statistice centralizate de CSA, in fiecare an, doar 10% din totalul soferilor care incheie polite RCA sunt implicati in accidente auto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *