UNSAR: Nivelul de pregătire asigurat de școala de șoferi este scăzut

sofer

Marea majoritatea a participanților la Campania ATENT ÎN TRAFIC, derulată de UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, declară că nivelul de pregătire asigurat de școala de șoferi este scăzut, iar circa 99% dintre aceștia spun că introducerea noțiunilor de condus defensiv în pregătirea viitorilor șoferi ar fi un lucru necesar, în contextul în care nivelul asigurat în școlile de șoferi nu este suficient (28%) sau chiar este considerat a fi unul redus (44%).
UNSAR a organizat, în noiembrie 2018, o campanie de condus defensiv, în parteneriat cu Academia Titi AUR, la care s-au înscris 1.368 de studenți înmatriculați la universitățile din București și din Ilfov. Dintre aceștia au fost selectați prin tragere la sorți și au luat parte la instructajul teoretic și practic susținut la Academia Titi AUR, în perioadele 17-18 și 24-25 noiembrie 2018, 100 de studenți.

Participanții la curs, șoferi cu experiențe cuprinse între mai puțin de un an și până la 14 ani, au declarat că nu sunt familiarizați cu noțiuni de bază ale condusului defensiv, cum ar fi regula celor două secunde (80%) sau frânarea neconvențională (78%). Cu toate acestea, aproape două treimi dintre participanți (65%) au declarat că știu să acționeze pentru a controla autovehiculul în trafic, indiferent de condițiile meteo.

Totodată, folosirea telefonului mobil la volan a fost identificată ca factor de risc pentru siguranța rutieră de către un sfert dintre participanți – 25%, în timp ce 23% au indicat neatenția sau excesul de viteză ca fiind riscante, iar 18% au declarat că neacordarea priorității reprezintă un factor de risc. În același timp, peste două treimi dintre participanți – 69% au declarat că sunt tentați des și foarte des să încalce limitele de viteză atunci când condițiile de trafic o permit.

În ceea ce privește utilizarea centurii de siguranță, 88% dintre participanții la curs au declarat că au utilizat centura de siguranță des și foarte des în ultimele 12 luni, mai ales atunci când au condus în afara orașului, la viteze mari (93% au utilizat centura pe autostradă, față de doar 26% care au utilizat centura de siguranță când au condus în localitate).

În plus, 93% dintre participanți au declarat că au primit informații noi în cadrul cursului de condus defensiv, iar 99% au afirmat că noțiunile abordate îi ajută să conștientizeze mai bine situațiile de risc din trafic. Aceste date arată că, în ciuda pregătirii și experienței, șoferii sunt mai degrabă nefamiliarizați cu noțiunile de condus defensiv și cu modalitățile prin care pot evita situațiile periculoase atunci când conduc.

Mai mult decât atât, 94% dintre participanți au apreciat utilitatea expunerilor privind noțiunile despre educația financiară în domeniul asigurărilor auto, surprinzând astfel nevoia consumatorilor de a avea acces la informații cu privire la asigurări și la beneficiile acestora.

„Statisticile ne arată că există o incidență ridicată în România, în raport cu celelalte state europene, a unui comportament fie agresiv, fie neatent la volan, ceea ce duce la un număr mare de accidente și de victime. Campania ATENT ÎN TRAFIC vine ca soluție propusă de UNSAR pentru a-i încuraja pe tineri să adopte un comportament responsabil și să fie conștienți că acțiunile lor au efecte și asupra celorlalți participanți la trafic. Suntem de părere că, prin astfel de demersuri, vom putea să schimbăm atitudini”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR.

Campania de educație si prevenție rutieră ATENT IN TRAFIC va continua și în 2019, în contextul în care UNSAR consideră siguranța rutieră o prioritate, mai ales în rândul tinerilor, luând în considerare numărul ridicat de accidente rutiere înregistrate în țara noastră – peste 8.500 în 2017, dar și faptul că România este statul membru al Uniunii Europene cu cel mai mare număr de victime din accidente rutiere (96 de decese la un million de persoane, aproape dublu față de media EU).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *