Pretul carburantilor, in continua crestere. De la anul, noi scumpiri in Romania

Ultimul val de scumpiri a lovit la sfârÅŸitul săptămânii trecute când benzina s-a ales cu ÅŸase bani pe litru, iar preÅ£ul final a sărit de 4,7 lei. Motorina s-a ales cu o scumpire ÅŸi mai mare după ce preÅ£ul a trecut de 5 lei. Åži scumpirile nu se opresc aici. De anul viitor vor fi ÅŸi mai mari.

“Romania mai are până la 1 ianuarie 2011 această posibilitate să stea la jumătate de acciză minimă, asta înseamnă ca lanÅ£urile petroliere din România au un beneficiu în această perioadă pana la 1 ianuarie 2011. După aceea vom asista la o nouă ajustare a preÅ£urilor din cauza pierderii acestei bonusări pe care comunitatea europeană o lasă la îndemâna comercianÅ£ilor”, a declarat Ion Lixandru, vicepreÅŸedintele Uniunii NaÅ£ionale a Transportatorilor.

PreÅ£ul mediu al carburanÅ£ilor de la noi este sub cel de la vecinii maghiari sau bulgari. La polul opus, cei mai scumpi carburanÅ£i se vând în Turcia, cu 1,88 euro pe litru.

De departe cel mai bine vândut carburant la noi în Å£ară este benzina 95. PreÅ£ul mediu la pompă este de 1,7 euro, ceea ce plasează România pe locul 5 în Europa în topul ţărilor cu cei mai ieftini carburanÅ£i. Deocamdată. Cu bonificaÅ£ie sau nu, analiÅŸtii cred că preÅ£urile vor urca.

PreÅ£ul benzinei premium a depăşi pragul psihologic de cinci lei în luna martie a acestui an. ANTENA3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *