Sectorul transporturilor, in topul reclamatiilor europene

Reteaua Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-Net) ofera consumatorilor europeni informatii despre drepturile lor cu privire la tranzactiile transfrontaliere si, in functie de situatie, le faciliteaza si rezolvarea problemelor intampinate. Reteaua administreaza peste 62.000 de asemenea legaturi cu consumatorii, in baza carora s-a intocmit raportul anual amintit, conform caruia numarul de consumatori care apeleaza direct la ECC-Net pentru sfaturi sau ajutor in problemele care afecteaza cumparaturile transfrontaliere, atat in persoana cat si online, a crescut cu 22% fata de 2007.

Alte plangeri formulate de consumatorii europeni in 2008 au fost inregistrate in sectorul de agrement (25%), respectiv probleme legate de hoteluri si restaurante (13%). O reclamatie din patru a avut ca obiect probleme de calitate a produselor si serviciilor achizitionate, in timp ce 18% dintre consumatori s-au plans de conditiile de livrare. La acestea s-au adaugat si  plangeri referitoare la clauzele contractuale (16%) si practici comerciale neloiale (14%). In fine, rezultatele releva ca mai mult de jumatate dintre problemele relatate faceau referire la cumparaturile online.

 

Transporturile – problema numarul unu

In 2008, cea mai mare pondere a plangerilor inregistrate de ECC-Net a fost generata de probleme intampinate in cazul apelarii la servicii de transport. Fata de 2007, numarul sesizarilor privind acest subiect a crescut cu 10%. Aproximativ doua treimi din aceste probleme au fost legate de intarzieri sau anulari de curse, in timp ce restul au vizat problemele cu bagajele (furturi, piederi sau deteriorari).

Antonio Tajani, comisarul european pentru Transport si vicepresedinte al ECC-Net cu rol de coordonare a solutionarii plangerile legate de serviciile de transport, nu s-a aratat a fi surprins de numarul extrem de mare al plangerilor din domeniul sau de competenta: „Transportul este un sector care prin definitie este considerat transfrontalier si este normal ca numarul plangerilor sa fie mare. Personal, sunt foarte fericit de faptul ca pasagerii aerieni sunt din ce in ce mai constienti de drepturile lor in conformitate cu legislatia Comunitara si de aceea fac apel la Centrele Europene ale Consumatorilor sa actioneze in asa fel incat drepturile pasagerilor sa fie respectate si aplicate“.

Cu ocazia publicarii raportului ECC-Net, comisarul a dat asigurari ca va face tot ce ii sta in putere pentru a promova acte normative menite sa apere un set minim de drepturi ale consumatorilor de servicii de transport. „Am facut din drepturile pasagerilor una dintre prioritatile mele si ma voi asigura ca drepturile consumatorilor sa fie in vigoare pentru toate tipurile de transport, cat mai repede posibil“, a declarat Tajani.

 

Vulnerabilitatea consumatorilor, pusa pe seama recesiunii

Meglena Kuneva, comisarul european pentru Protectia Consumatorilor a incriminat criza financiara ca principala justificare pentru cresterea numarului de plangeri. „In timpul unei crize economice, consumatorii sunt si mai vulnerabili in fata ofertelor suspicios de ieftine si a promotiilor false. Iar in momentul in care devin victime ale unor inselatorii in alte tari, problemele se inmultesc. Ceea ce conteaza nu sunt doar legile pentru protectia consumatorilor, ci si beneficiile pe care le aduc aceste legi consumatorilor in viata de zi cu zi, fie ca este vorba despre legislatia din tara de origine a respectivului consumator, fie ca este vorba despre legi din strainatate. De aceea, vreau sa ii asigur ca, atunci cand un furnizor de produse sau servicii le incalca drepturile in timp ce fac cumparaturi dintr-un alt stat european, centrele ECC sunt acolo pentru a-i ajuta“, a precizat comisarul pentru Protectia

 

Consumatorilor.ECC-Net in Romania

Raportul evidentiaza mai multe exemple de ajutor oferit consumatorilor individuali, acorda informatii despre proiectele comune, precum cele despre drepturile pasagerilor aerieni si, in plus, include rezumate ale activitatilor pe fiecare stat. Referitor la Romania, raportul arata ca, anul trecut, cele mai multe reclamatii au facut referire tot la probleme intampinate in cazul achizitionarii de servicii de transport. Consumatorii romani se inscriu astfel in tendinta generala europeana, chiar daca pe plan local Centrul European al Consumatorilor si-a inceput activitatea in luna ianuarie a anului trecut, iar deschiderea oficiala avut loc abia in data de 5 februarie, la Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in prezenta comisarului Meglena Kuneva si a presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Dan Vlaicu.

 

Principalele servicii oferite de ECC-Net

Serviciile oferite cosumatorilor de ECC-Net au in vedere problemele pe care acestia le intampina cu comerciantii in situatiile in care fac cumparaturi transfrontaliere, in persoana sau la distanta (dar mai ales prin intermediul Internetului):

• ECC-Net sfatuieste consumatorii cu privire la drepturile pe care le au atunci cand fac cumparaturi transfrontaliere, asigurand informatii atat despre normele de consum europene cat si cele nationale.

• ECC contactat de consumator lucreaza cu ECC din tara de unde a fost achizitionat produsul sau serviciul.

• Majoritatea centrelor ECC-Net ajuta consumatorii in vedera unei solutii amiabile cu vanzatorul produsului sau serviciului ce face obiectul plangerii.

• ECC ofera sfaturi consumatorilor care nu au putut ajunge la un acord cu agentul economic pentru rezolvarea problemelor pe cale amiabila.

• Consumatorii pot cere ajutorul centrelor ECC fie direct la sediu, fie prin telefon sau completand o reclamatie online disponibila in toate limbile pe site-ul ECC.

• ECC-Net coopereaza cu alte retele europene, cum ar fi SOLVIT, care se ocupa cu problemele ce decurg din aplicarea gresita a normelor pietei interne de catre autoritatile nationale, respectiv FIN-NET, o retea de rezolvare amiabila a disputelor in domeniul serviciilor financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *