Un nevazator a condus neasistat pe drumuri publice, gratie tehnologiei

Mark Anthony Riccobono, un director executiv orb care conduce programele de tehnologie, cercetare si educatie ale Organizatiei, a fost la volanul unui Ford Escape hibrid echipat cu tehnologie pentru nevazatori si a condus circa 2,5 km pe o sectiune a autostrazii internationale de mare viteza Daytona.

Riccobono a efectuat schimbari de directie si a ocolit obstacole, unele fixe si altele aruncate dintr-o camioneta aflata in fata sa. Ulterior, Riccobono a depasit furgoneta fara proleme.

Modelul Ford Escape a fost echipat cu tehnologie laser pentru a transmite informatii la un computer din interiorul vehiculului, permitandu-i sa creeze si sa actualizeze in mod constant o harta tridimensionala a mediului rutier.

Prin niste manusi cu vibratii, computerul transmite soferului nevazator semnale pentru a-i indica directia in care trebuie sa vireze. O banda vibratoare pusa pe scaun, sub fund, ii transmite soferului orb cand sa accelereze, sa incetineasca, sau sa se opreasca.

Initiativa a fost parte a NFB Blind Driver Challenge, un proiect de cercetare al Federatiei Nationale a Nevazatorilor de la Institutul Jernigan care are scopul de a stimula dezvoltarea de tehnologii care permit nevazatorilor sa conduca masini singuri.

Federatia Nationala a Nevazatorilor din Statele Unite functioneaza din 2004 si are peste 50.000 de membri. NFB este prima organizatie de orbi din SUA condusa de persoane fara vedere. 0-100.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *