Aeroportul Iași susține candidatura Iașului la titlul de „Capitala mondială a carții” 2018

Photo: www.PRO IMAGE

Aeroportul Iași a găzduit pe 23 aprilie un eveniment dedicat cărții, care a adunat, în noul terminal, oameni de cultură, reprezentanți ai editurilor locale, biblioteci, muzee și asociații cu profil editorial din Iași.
Momentul a reprezentat o ocazie pentru Aeroportul Iași de a-și exprima susținerea înscrierii orașului în lupta pentru titlul de „Capitala mondială a cărții” în 2018.
„Aeroportul Iași, ca poartă de deschidere în orașul nostru, dorește să-și aducă aportul la obținerea titlului de «Capitala mondială a cărții». Dorim să susținem și să suportam parte dintr-un proiect care să ne reprezinte cu succes într-o eventuală competiție cu celelalte orașe. Acest titlu ar însemna pentru Iași beneficii importante – mă refer la turiști, evenimente de mare amploare, vizite ale unor oficialități importante, precum și o anumită «reparație» după eșecul din competiția pentru obținerea titlului de «Capitala europeană a culturii». Din păcate, nu am reușit să ne valorificăm valorile așa cum trebuie, iar o astfel de inițiativă trebuie să vină din partea municipalității. Am convingerea că Aeroportul Iași poate fi un ambasador foarte bun al cărții. Numai dacă ne gândim că în 2016 vom avea 850.000 de pasageri, iar anul viitor numărul acestora va ajunge la un milion”, a spus Marius Bodea, președintele CA al Aeroportului Internațional Iași.
La rândul său, scriitorul Lucian Dan Teodorovici a spus: „Este foarte important ca Iașul să se înscrie în această competiție. Dincolo de argumentele istorice, trebuie subliniat faptul că Iașul are cei mai mulți consumatori de carte din țară, după București. În plus, în Iași visează să publice peste 90% dintre scriitorii importanți ai momentului. Dincolo de toate acestea, sunt mulți oameni de cultură valoroși rămași în Iași, alții

au plecat, din păcate, dar continuă să reprezinte foarte bine orașul nostru. În opinia mea, este absolut necesar ca, după ce am pierdut lamentabil titlul de «Capitala europeană a culturii», să câștigam ce ni se cuvine de drept, anume titlul de «Capitala mondială a cărții», iar această reușită ar fi o confirmare că suntem interesați cu adevărat de cultură, de carte. Și la nivel de imagine, Iașul ar avea de câștigat enorm. Gândiți-vă câte momente se pot crea, cât de multe lucruri am putea arăta noi omenirii”.
Și Liviu Brătescu, cercetator dr. la Institutul de Istorie A.D. Xenopol Iași, a subliniat importanța unei astfel de manifestări: „Nu e suficient să vorbim în permanență despre patrimoniul cultural al Iașului, despre scriitorii noștri, dacă nu știm să promovăm cu adevărat elementele culturale esențiale ale orașului. Sper ca semnalul trasmis astăzi la Aeroportul Iași să aiba ecoul dorit”.
Și Daniel Șandru, directorul editorial Adenium și director al revistei Timpul, a punctat: „Organizarea unui astfel de moment la Aeroportului Iași este binevenit și consider că Iașul are toate ingredientele necesare pentru a primi acest titlu. E trist, însă, că în România se citește de patru ori mai puțin decât în Ungaria, chiar dacă populația e la jumătatea celei pe care o avem noi, dar e cu atât mai îmbucurător să aflăm că Iașul se află pe locul doi în țara, în ceea ce privește numărul de cititori”.
Scriitorul Cătălin Mihuleac a declarat că în privința șanselor Iașului de a obține titlul de „Capitală mondială a carții”, „suntem îndreptățiți să spunem că Iașul este cea mai puternică școală de proză românească actuală. Prozatorii ieșeni au forță, au stiluri diferite de a se exprima, ceea ce reprezintă un element de mândrie pentru oraș”.
Evenimentul s-a încheiat cu un scurt moment artistic, în interpretarea actorului Ovidiu Ivan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *