Anvelope blande cu mediul

Efectul negativ al pneurilor asupra naturii este cauzat, in principal, de consumul marit de combustibil folosit pentru a depasi rezistenta la rulare, care determina consumul de combustibil suplimentar de aproximativ 20% si deja conduce la emisii semnificative in aer (86% din emisiile nocive). Particulele de cauciuc, care apar la stergerea anvelopei, au un impact redus asupra mediului.
Anvelopele uzate pot fi reutilizate: restaurarea, folosirea in calitate de combustibil (anvelopele au o valoare energetica egala cu a carbunelui), fabricarea produselor pe baza cauciucului sau folosirea in constructii pentru acoperiri flexibile sau, de exemplu, pentru diferite tipuri de garduri (parcuri, locuri de joaca). Aceasta ultima etapa a ciclului de viata a anvelopei corespunde cu 2% din emisiile nocive.

Impactul negativ al pneurilor asupra mediului

Impactul principal negativ al pneurilor asupra mediului este legat de utilizarea acestora. Apoi vin, in ordine descrescatoare, factorii care au un efect chiar mai mic: faza de productie de materie prima, apoi etapa de producere a anvelopelor, apoi prelucrarea lor dupa finalizarea serviciului. In ceea ce priveste transportarea anvelopelor noi in procesul de comercializare, precum si colectarea si transportarea deseurilor de anvelope, influenta lor in comparatie cu etapele sus-mentionate este neinsemnata.
In prezent, pe drumurile din intreaga lume circula 800 milioane de autovehicule, iar aceasta cifra se poate dubla pana in 2030.  Acest aspect ii preocupa in egala masura si pe constructorii de anvelope care investesc sume considerabile pentru a crea anvelope ecologice, eficiente È™i economice.

Michelin, liderii in productia de anvelope ecologice

Michelin este unul dintre liderii in productia de anvelope ecologice. In 2006, 3,6% din profiturile companiei au fost investite in cercetari, ceea ce a constituit 591 milioane de euro. Inginerii Michelin s-au concentrat asupra tendintelor ecologice in procesul de producere si exploatare a anvelopelor pentru autovehicule.
Realizari semnificative ale specialistilor pot fi considerate dezvoltarile in domeniul obtinerii unui astfel de cauciuc, care ar fi in masura nu numai sa reziste in mod scazut la rulare, dar si sa aiba, de asemenea, caracteristicile tehnice de mare viteza, de alergare la distante mari si de tractiune. Studiile efectuate inca de la sfarsitul anului 2004 au demonstrat ca, in conformitate cu standardele ISO 8767, printre care 23 de modele de anvelope, prezentate pe piata (dimensiunile de tip 175/65 R 14T si 195/65 R 15h), Michelin Energy E3A (ultima generatie) arata rezistenta la rulare cu 15% mai putin decat alte anvelope din aceasta categorie. Acum, rezistenta scazuta la rularea anvelopelor din cauciuc, montate pe discuri presate ale anvelopelor Michelin, nu numai ca ajuta la reducerea cantitatii de emisii toxice in atmosfera, ci si contribuie la realizarea unor economii de carburanti semnificative, care, la randul sau, duce la o scadere in gazele de esapament pe autostrada.

Economii de peste 66,7 milioane de litri de combustibil

Folosirea in lume a noilor anvelope ecologice Michelin Energy Saver, in perioada 2008-2009 a dus la economii de peste 66,7 milioane de litri de combustibil si la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 134.000 de tone. Utilizarea anvelopelor noi de economisire a energiei Michelin Energy Saver permite reducerea consumului cu 0,2 litri de benzina la 100 de kilometri si cu 4 grame de CO2 pe 1 kilometru parcurs. In ultimii 21 de ani, Michelin a dezvoltat nu mai putin de patru generatii de anvelope „verzi”. Ultima, Michelin Energy Saver, reduce substantial consumul si imbunatateste performanta in ceea ce priveste impactul asupra mediului. Anvelopele Michelin Saver au fost concepute pentru a oferi performante de exceptie din punct de vedere al sigurantei, al consumului eficient de carburant si al longevitatii.
Anvelopele de acest fel, cu o durata mare de viata, trebuie schimbate mult mai rar. In plus, ele au un cost mai redus pe kilometru deoarece asigura reducerea consumului de carburant si scaderea costurilor de inlocuire.
Aproximativ 20% din consumul de carburant se datoreaza anvelopelor de calitate. Acestea cresc siguranta in deplasare – reduc distanta de franare pe carosabil umed si uscat – si se comporta mai bine in viraje, astfel incat se poate pastra permanent controlul asupra vehiculului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *