Asociaţia Pro Infrastructură cere parapete mediane pe toate sectoarele de drum național 2×2

parapete

Asociaţia Pro Infrastructură a trimis CNADNR și Ministerului Transporturilor o solicitare privind instalarea de parapete mediane pe sectoarele de drum național 2×2. Solicitarea vine ca urmare a tragediei de pe 2 august, când pe DN39 Constanța-Mangalia a avut loc un accident frontal soldat cu pierderea a cinci vieți.
Asociația Pro Infrastructură dorește să tragă un semnal de alarmă privind pericolul asupra siguranței circulației reprezentat de absența parapetelor mediane pe drumurile naționale cu două benzi de circulație pe sens.
„Asistăm în fiecare an la numeroase tragedii rutiere soldate cu victime care ar fi putut fi evitate dacă pe secțiunile respective ar fi fost montate parapete mediane. Studii științifice au arătat că dublarea unui drum național duce la reducerea accidentelor cu numai 20%, respectiv că riscul coliziunilor frontale se reduce relativ minor. Pe de altă parte, instalarea barierei mediane scade riscul accidentelor cu până la 60%”, spune Cătălin Drulă, vicepreședintele Asociaţia Pro Infrastructură, în solicitarea trimisă.
El a mai precizat că se cunoaște faptul că la CNADNR este în curs un program de instalare de parapete New Jersey pe anumite segmente de drum național și că s-a invocat lipsa banilor ca explicație pentru amploarea redusă a acestuia, existând chiar și un caz pe DN1, unde montarea parapetelor s-a realizat pe cheltuiala unei societăți private.
„Domnule ministru, domnule director general, în condițiile în care tocmai s-au luat 1,3 miliarde de lei de la Ministerul Transporturilor la rectificarea bugetară sub pretextul incapacității de a-i cheltui pe proiecte, nu se poate invoca lipsa finanțării. Solicităm un program serios cu finanțare adecvată pentru montarea de parapete mediane pe toate sectoarele de drum național 2×2”, se mai arată în solicitare.
Asociația Pro Infrastructură acționează pentru a aduce transparență și promptitudine în dezvoltarea infrastructurii în România. Misiunea Asociației este de a susține și promova dezvoltarea infrastructurii ca factor cheie în obținerea prosperității și creșterii sustenabile a României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *