Cele mai ecologice masini ale anului 2014

Ana Maria Adamoaie

Noxele emise de autoturisme reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de poluare a mediului, peste un miliard de oameni din lumea intreaga conducand o masina. De multe ori, cand vine vorba despre achizitionarea unui vehicul, prea putini cumparatori iau in calcul si impactul pe care il are acesta asupra mediului.
Poluarea exercitata de un autoturism asupra mediului nu se reduce doar la volumul de noxe emise in timpul functionarii,  chiar si masinile electrice putand fi nocive, daca, spre exemplu, sursa de alimentare polueaza aerul, apa sau solul. Tinand cont de aceste criterii, Consiliul American pentru o Economie Eficienta din punct de vedere Energetic (ACEEE) a publicat lista celor mai putin poluante autoturisme pentru anul 2014.

Masinile electrice si cele hibride domina topul

Si anul acesta, topul celor mai prietenoase masini cu mediul inconjurator este dominat de autoturismele electrice si de cele hibride, produse mai ales de companiile de profil din Japonia.  „In ultimii ani, numarul autoturismelor hibride si al celor electrice a crescut foarte mult, iar masinile conventionale nu prea mai reusesc sa intre in top. E un semn incurajator faptul ca producatorii auto au inceput sa investeasca masiv in segmentul autoturismelor ecologice”, explica Shruti Vaidyanathan, analist principal in cadrul ACEEE, citat de revista Forbes.
Pe primul loc s-a clasat micutul autoturism electric, cu doua locuri, de la Mercedes Benz, Smart Electric Drive Convertible. Locul doi a fost atribuit modelului Toyota Prius C, un hibrid dotat cu doua motoare, unul pe motorina si celalalt electric, ce pot functiona independent, dar si simultan.  Ultimul loc de pe podium a fost adjudecat tot de o masina electrica, Nissan Leaf.
Producatorul Toyota si-a mai adjudecat inca doua locuri din topul realizat de ACEEE, si anume: modelul hibrid Toyota Prius s-a clasat pe pozitia a patra, iar Prius Plug-In Hybrid pe locul 7. Celelalte pozitii din lista celor mai ecologice masini ale anului 2014 sunt completate de Honda Civic Hybrid (locul 5), Lexus CT 200h (locul 6), Mitsubishi Mirage (locul 8), Honda Civic Natural Gas (locul 9) si Honda Insight (locul 10).

Cele mai poluante modele

Asociatia americana a publicat si un top al celor mai putin „verzi” autoturisme ale anului 2014, lista fiind dominata de modele sport si camionete, produse in special de companii auto din SUA si Europa.
Astfel, cel mai poluant model este camioneta Ram 2500, urmata de modelul sport Bugatti Veyron. Locul trei a fost atribuit unui vehicul produs de Ford, E-150 Wagon FFV. Lista celor mai putin ecologice autoturisme este completata de Bentley Mulsanne (locul 4), Mercedes-Benz G63 AMG (locul 5), Mercedes-Benz G550 (locul 6), Ford F-150 Raptor (locul 7), Ford Expedition FFV/Lincoln Navigator FFV (locul 8), Rolls Royce Drophead Coupe (locul 9) si Rolls Royce Phantom EWB (locul 10).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *