Constatarea amiabila: amenzi mai putine, dar polite mai scumpe

Procedura de constatare amiabila poate fi aplicata pentru toate accidentele rutiere produse intre doua vehicule pe teritoriul Romaniei, din care au rezultat numai pagube materiale, castigul major fiind faptul ca, prin eliminarea raportarii la Politie, cei vinovati nu vor mai plati amenzi si nu se vor alege cu puncte de penalizare. Totodata, va fi simplificat circuitul administrativ specific obtinerii de catre persoana prejudiciata a despagubirii la care este indreptatita in baza asigurarii de raspundere civila auto (RCA).

Totusi, nu exista doar avantaje: cei vinovati de accident vor avea de platit polite RCA mai scumpe. „Sanctiunea pentru cel vinovat va fi majorarea primelor de asigurare din anul urmator“, a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

 

Simplu pentru asigurat, complicat pentru societatile de asigurari

Formularul „Constatare amiabila de accident“ contine doua pagini autocopiative, ambele avand aceeasi valoare juridica (nu conteaza care dintre soferi pastreaza originalul si care ia copia), plus instructiuni de utilizare. In formular se mentioneaza informatii privind data si locul producerii accidentului (formularul poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului: pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, in incinte si in orice alte locuri), datele de identificare ale conducatorilor auto implicati, ale proprietarilor vehiculelor implicate, datele vehiculelor implicate si ale societatilor la care sunt asigurati, precum si informatii privind circumstantele producerii accidentului.

Ulterior completarii formularului, conducatorii auto implicati in accident trebuie sa ia legatura cu societatile emitente ale RCA, in vederea transmiterii formularului. Soferul care se considera indreptatit la plata unor despagubiri trebuie sa transmita formularul la ambele societati de asigurare, respectiv la cea care a emis polita pentru celalat vehicul si cea care a emis polita pentru vehiculul propriu. Dupa depunerea formularului, societatile de asigurari vor elibera documentul de introducere in reparatie, va fi stabilita vinovatia si va fi acordata despagubirea.

Pentru asigurati, recurgerea la constatarea amiabila presupune o procedura relativ simpla, cu exceptia notabila a cazului in care accidentul s-a produs intr-un alt judet decat cel de resedinta (in acest caz, soferii trebuie sa ajunga la sediile societatilor de asigurari din respectivul judet, ceea ce presupune uneori abaterea de la ruta dorita). Pentru companiile de asigurare, insa, noua procedura este o provocare. Principala problema din punctul de vedere al societatii de asigurari este obligativitatea de a stabili vinovatia, ceea ce presupune angajarea sau formarea de specialisti in legislatie rutiera. Astfel, completarea si semnarea formularului de catre soferii implicati nu reprezinta o recunoastere a raspunderii conducatorilor auto, ci un cumul de elemente si fapte care vor contribui la solutionarea dosarelor de dauna. Societatile emitente ale RCA pentru cele doua vehicule implicate in accident sunt obligate sa stabileasca vinovatia. Daca societatile de asigurari nu cad de acord cu privire la stabilirea vinovatiei, ori daca persoanele implicate nu sunt de acord cu modul in care societatile de asigurari au stabilit vinovatia, atunci cei care se considera indreptatiti sa fie despagubiti se pot adresa in prima faza unei comisii de mediere, iar apoi instantei de judecata.

 

UNSAR a cerut zadarnic o pasuire

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a solicitat in cursul lunii mai amanarea datei de incepere a aplicarii procedurii de constatare amiabila de accident, insa Consiliul CSA a respins cererea. In fundamentarea acestei decizii, Consiliul CSA a apreciat ca nu exista nici un motiv obiectiv pentru amanare, avand in vedere faptul ca a publicat normele care reglementeaza aceasta procedura inca din decembrie 2008. In plus, societatile de asigurare care practica asigurari obligatorii RCA au semnat un protocolul de colaborare privind constatarea amiabila de accident in cursul lunii aprilie. Acest protocol instituie proceduri clare privind modul de stabilire a dreptului la despagubire pentru proprietarii sau utilizatorii vehiculelor implicate in accidente.

Documentul prevede criteriile de stabilire a cumulului de elemente si fapte care vor contribui la solutionarea dosarelor de dauna, regimul probator, precum si instructiunile de aplicare practica a cazurilor, prezentand o cazuistica completa inspirata din codul rutier roman si practica franceza in domeniu. Aceasta cazuistica imagineaza in scris si prin schite toate posibilitatile de coliziune care se pot inregistra in trafic, precum si modul de stabilire a responsabilitatii civile in respectivul eveniment.

Totodata, protocolul reglementeaza si modalitatea de solutionare amiabila a eventualelor neintelegeri dintre asiguratori cu privire la stabilirea raspunderii civile, acestia avand posibilitatea sa apeleze la o Comisie de mediere.

„Semnarea protocolului dovedeste ca asiguratorii sunt pregatiti pentru aplicarea procedurii de constatare amiabila si ca data de 1 iulie 2009, anuntata de CSA ca termen de intrare in vigoare a normelor, va fi respectata“, aprecia presedintele CSA cu ocazia semnarii documentului.

Odata cu respingerea solicitarii UNSAR de amanare a datei de incepere a aplicarii procedurii de constatare amiabila de accident, CSA a avertizat ca ar putea retrage licenta societatilor de asigurare care nu vor aplica de la 1 iulie 2009 procedura de constatare amiabila. „Data de 1 iulie 2009, prevazuta in Ordinul CSA nr.21/2008 ca termen de la care formularul de constatare amiabila de accident va putea fi folosit, ramane neschimbata“, se concluzioneaza intr-un comunicat al CSA.

 

Ce prevad dispozitiile CSA

Pe de o parte, asa cum a precizat si CSA la sfarsitul lunii mai, constatarea amiabila nu este o obligatie pentru cei doi conducatori auto implicati in accident, ci este doar o alternativa la procedura actuala de constatare de catre politie. „In conformitate cu prevederile art. 8 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru evenimentele in care au fost implicate doua vehicule din care au rezultat numai prejudicii materiale, avizarea societatilor din domeniul asigurarilor se poate face si in baza formularului constatare amiabila de accident“, se stipuleaza in articolul 1 al anexei Ordinului 21/2008 pentru punerea in aplicare a normelor privind utilizarea formularului de constatare amiabila de accident.

Pe de alta parte, articolul 11 al aceleiasi anexe prevede ca „societatile de asigurari autorizate sa incheie asigurari pentru vehicule au obligatia de a tipari si de a distribui asiguratilor formularul Constatare amiabila de accident”. Prin urmare, constatarea amiabila este optionala pentru asigurati, dar societatile de asigurari trebuie sa ofere clientilor posibilitatea de a face uz de aceasta optiune.

Ordinul nr. 21/2008 al presedintelui CSA stipuleaza ca formularul „Constatare amiabila de accident“ poate fi utilizat in relatia cu societatile din domeniul asigurarilor fara a mai fi necesara intocmirea de documente de constatare de catre politie, numai daca este completat si semnat de catre ambii conducatori de vehicule implicati in accident. Depunerea formularului „Constatare amiabila de accident“ de catre oricare dintre cele doua parti implicate reprezinta avizare de dauna si obliga societatea de asigurari sa deschida dosarul de dauna, sa efectueze constatarea pagubelor si sa elibereze persoanelor solicitante documentul de introducere in reparatie. Astfel, daca formularul a fost completat corect, de ambele parti, societatilor de asigurare le este interzisa indrumarea partilor pentru protocolarea accidentului de catre Politia Rutiera. 

 

Instructiuni de completare

Scopul formularului este de a lua o declaratie fiecarui sofer privind imprejurarile accidentului. Formularul corespunde modelului elaborat de Comitetul European al Asigurarilor. Astfel, daca unul dintre conducatorii auto implicati in accidentul rutier poseda un formular in alta limba, nu conteaza pe care dintre ele il completati, dar trebuie sa va asigurati ca veti pastra fie copia, fie originalul formularului completat pentru a-l trimite societatii de asigurari.

Acest formular poate fi utilizat si in cazul in care nu a fost implicat un alt vehicul, la asigurarile Casco, spre exemplu pentru: daune numai la propriul vehicul, furt sau incendiu, in limitele legislatiei aplicabile.

Daca aveti pretentii de despagubire, trebuie sa va adresati societatii care a emis polita RCA celeilalte parti implicate in accident.

 

Instructiuni la locul accidentului

1. Luati datele tuturor martorilor, inainte ca acestia sa plece – completati punctul 5 (martorii nu trebuie sa fie nici transportati, nici soti sau persoane ce gospodaresc impreuna, nici afini sau rude de orice grad, nici prepusi ai aceleiasi persoane fizice sau juridice la care sunt angajati si conducatorii auto, utilizatorii sau proprietarii vehiculelor implicate).

2. Preferabil utilizand un pix, completati in totalitate fie partea galbena, fie cea albastra a constatarii amiabile (este nevoie sa completati datele conform politei de asigurare, cartii verzi si permisului de conducere).

3. Atunci cand considerati ca ati completat corect formularul, semnati-l si luati un exemplar semnat si de catre celalalt sofer (15).

4. Nu uitati sa:

a. Marcati clar punctul initial de impact (punctul 10).

b. Marcati cu „X“ in partea dumneavoastra fiecare casuta corespunzatoare situatiei – punctul 12 si mentionati numarul total de casute marcate.

c. Desenati o schita a accidentului mentionand toate informatiile solicitate – punctul 13.

Sub nicio forma nu modificati insemnarile din formular dupa completarea si semnarea acestuia dupa parasirea locului accidentului.

Transmiteti imediat formularul catre societatea de asigurari la care sunteti asigurat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *