Cresterea taxei de poluare mareste preturile masinilor second-hand, spun dealerii auto

„Masinile deja inmatriculate in Romania se vor scumpi, sau cel putin asa este logic pe masura ce se vor importa tot mai putine masini la mana a doua”, a spus Nicolae Sorescu, seful diviziei auto a grupului Radacini.

Sorescu spune ca numarul masinilor care vor fi vandute ca neinmatriculate se va reduce in urmatoarele luni pe fondul majorarii taxei de poluare.

Potrivit calculelor ZF, taxa de poluare ce trebuie achitata acum pentru masinile second-hand importate a crescut chiar si de peste trei ori, majorare care conform declaratiilor lui Fabrice Cambolive, directorul comercial al Group Renault Romania, va infrana importul de automobile la mana a doua in acest an.

In cazul unui Volkswagen Golf din 2008, cu motor diesel de 1,9 litri TDI, se platea o taxa de aproximativ 550 de euro pana la 31 decembrie, in timp ce de la 1 ianuarie valoarea acesteia a crescut la aproape 2.800 de euro. In acelasi timp, aceeasi masina tranzactionata pe piata second-hand are un pret de aproape 8.900 de euro neinmatriculata si 9.500 deja inregistrata in Romania.

In primele 11 luni ale anului trecut pe piata locala numarul de masini second-hand importate a scazut cu aproape 18%, potrivit statisticilor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, la peste 173.500 de masini, adica de peste doua ori volumul celor noi inmatriculate in aceeasi perioada.

In conditiile in care piata auto la inceputul anului trecut a fost puternic influentata de valul de masini second-hand provenite din parcurile firmelor de leasing, pretul acestora a inregistrat scaderi chiar si la jumatate. „In ianuarie anul trecut am achizitionat de la o firma de leasing un Opel Astra Classic cu o vechime de un an, cu 5.700 de euro. Aceeasi masina am vandut-o in noiembrie 2010 cu 7.000 de euro”, a spus Elena Ionescu, economist. Un alt exemplu este un SUV Volvo X90 care s-a vandut in aceeasi perioada cu putin peste 20.000 de euro, in conditiile in care pretul de piata era de peste 40.000 de euro. zf.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *