Cum a crescut pretul benzinei in Romania, Bulgaria, Ungaria, Grecia in 2011

La doar o zi dupa ce Petrom a majorat pretul celor mai vandute sortimente de carburanti cu cate noua bani pe litru compania Rompetrol a scumpit si ea benzina si motorina cu pana la noua bani pe litru. Dupa majorarea cu 9 bani, cea mai ieftina benzina ( EFIX Benzina 95) are un pret de referinta de 5,3 lei/litru, iar cea mai scumpa (Benzina ALTO) – 5,97 lei/litru. In acelasi timp, litrul de motorina EFIX Diesel – cel mai ieftin produs – s-a scumpit cu 6 bani, ajungand pana la 5,32 lei. Cel mai mult costa motorina Diesel ALTO – 5,64 lei/litru, dupa majorarea cu 9 bani.

Compania, detinuta de grupul KazMunaiGaz din Kazahstan, a facut acest anunt miercuri dimineata. La doar cateva ore dupa anunt, intrebat ce parere are despre valul de scumpiri de pe piata carburantilor, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a raspuns ca acestea sunt nejustificate si ca producatorii aveau planificate deja aceste majorari. „Este un lucru rau ca se majoreaza preturile, pentru ca aceste majorari nu sunt justificate. Multi producatori au spus ca din cauza accizelor. Eu cred ca producatorii aveau in plan majorarea preturilor”, a declarat seful Finantelor. El a precizat ca „aceste majorari vin si din cauza modului de privatizare, pentru ca privatizarea s-a facut incorect, dupa cum a declarat si domnul premier Emil Boc”.

In ceea ce priveste masurile efective pe care le poate lua statul pentru a stopa, eventual, valul de scumpiri, Ialomitianu sustine ca singurele parghii ale Guvernului in ceea ce priveste piata carburantilor sunt organele de control, politica de preturi fiind libera. „Cer ANAF si Consiliului Concurentei sa isi continue verificarile pentru ca aceste preturi sunt majorate in mod nejustificat. Sa vedem daca nu sunt si unele incalcari ale legii”, a precizat ministrul.

Una dintre concluziile prezentate de Fisc Guvernului la cateva zile dupa pornirea investigatiei a fost si ca majorarile par hotarate de comun acord intre benzinari, pentru ca sunt facute aproape in acelasi timp si cu aceeasi suma, conform Mediafax.

In 2011 doar Polonia a avut scumpiri mai mari decat Romania
De la inceputul anului pana la finele lui februarie pretul benzinei, fara taxe, a crescut cu 1,8% in Romania, aceasta fiind cea mai mica apreciere de pret din regiune, cu exceptia Poloniei. In Ungaria s-a scumpit in acelasi interval cu 4,8%, in Bulgaria cu 8%, in Cehia cu 3,1% iar in Grecia cu 5,7%, conform celor mai recente date ale Eurostat. Preturile luate in calcul sunt exprimate in euro, pentru sortimentul de benzina Euro-Super 95 si nu contin taxe.

In ceea ce priveste pretul propriu-zis al litrului de benzina, exprimat in moneda unica europeana, cel din Romania, de 59,4 eurocenti pe litru, este mai mare cu doi eurocenti decat cel din Polonia sau Marea Britanie, cu un cent mai mare decat cel din Austria dar cu un cent si jumatate mai mic decat cel practicat in Bulgaria (59,4 eurocenti) si aproape patru centi sub cel din Ungaria (62,9 eurocenti).

Situatia privind scumpirea benzinei in Romania, luand in calcul pretul fara taxe, pentru a evita diferentele datorate diversitatii de niveluri de taxe, este cu totul alta cand vine vorba despre evolutia pretului la pompa incepand din 2009 pana la inceputul acestei luni. In timp ce in Romania benzina la pompa, fara taxe, s-a scumpit cu 122%, respectiv de la 26,7 la 59,4 eurocenti, in celelalte state din regiune, cu exceptia Cehiei, majorarile au fost sub acest nivel. Astfel, in Bulgaria benzina s-a scumpit in acest interval cu 109%, de la 29,6 la 61,9 eurocenti, in Polonia cu 121%, in Ungaria cu 111%. In Grecia, Italia si Austria, majorarile in ultimii doi ani au fost de sub 100%, respectiv 94,8%, 90,6% si 96,2%. gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *