Documentatie simplificata pentru transporturi internationale

Noul document a inceput sa fie utilizat la sfarsitul lunii trecute pe relatiile Ciumesti-Moscova, respectiv Kiev-Ciumesti. Pentru celelalte relatii, transporturile pe calea ferata dintre Romania si tarile CSI se realizeaza deocamdata cu document CIM pe teritoriul Romaniei, care se transcrie la frontiera in scrisoarea de trasura SMGS. CFR Marfa intentioneaza insa sa extinda treptat utilizarea scrisorii de trasura CIM/SMGS.

Documentele de transport CIM (Regulile Uniforme privind Contractul de Transport International Feroviar al Marfurilor) sunt reglementate de Comitetul International al Transporturilor Feroviare – CIT, in timp ce traficul feroviar in tarile CSI se efectueaza in baza documentelor SMGS (Conventia privind traficul international feroviar de marfuri), reglementat de Organizatia de Colaborare a Cailor Ferate – OCCF. CFR Marfa este membra a ambelor organizatii (CIT si OCCF) si a obtinut din partea companiilor feroviare din Ucraina (UZ) si Rusia (RZD) acordurile necesare pentru derularea transporturilor in baza documentelor simplificate. Astfel, potrivit unui comunicat al operatorului feroviar de stat, introducerea scrisorii de trasura CIM/SMGS este o premiera pentru traficul international de marfuri din Romania, iar la nivel european CFR Marfa este printre primii operatori care utilizeaza acest nou document de transport.

Intre avantajele recurgerii la scrisoarea de trasura unica CIM/SMGS se numara reducerea timpului de livrare, accelerarea indeplinirii formalitatilor vamale (scrisoarea de trasura CIM/SMGS fiind atat document de transport, cat si vamal), fluidizarea traficului feroviar prin eliminarea timpului necesar transcrierii si reexpedierii documentelor de transport si reducerea cheltuielilor administrative, se mentioneaza in comunicatul CFR Marfa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *