Fonduri europene pentru industria navala

Cel mai important proiect dezvoltat in portul Constanta cu bani europeni este finalizarea digului de larg. Valoarea investitiei este de 144 milioane de euro, din care 69% provin din FEDR, iar restul de 31% de la bugetul de stat. Proiectul consta in executia unui tronson de 1050 de metri de dig, care va avea rolul de a reduce propagarea valurilor, astfel incat operarea navelor sa se faca in siguranta. De asemenea, va fi redus si efectul distructiv al valurilor asupra amenajarilor din incinta portuara. Termenul de finalizare este 2013, dar este putin probabil ca va putea fi respectat, pentru ca licitatia organizata de CN Administratia Porturilor Maritime a fost contestata de doua firme.

Al doilea proiect ca importanta este realizarea unui pod rutier peste Canalul Dunare-Marea Neagra. Acesta va conecta portul la Autostrada Soarelui, principalul sau avantaj fiind ca va elimina traficul greu din municipiul Constanta (miile de camioane care tranziteaza zilnic orasul deterioreaza regulat soselele din zona). Investitia se ridica la 35,6 milioane de euro si va fi gata in 2012.

Al treilea proiect vizeaza realizarea unui sistem inteligent de transport naval, intitluat RORIS (Romanian River Information System). Costa 13,8 milioane euro si va ajuta la siguranta si eficientizarea traficului fluvial. Termenul estimat pentru implementare este 2012. romanialibera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *