Mai putine investitii la Metrorex

Pentru acest an, Metrorex a prevazut, la capitolul cheltuieli pentru investitii, 299,7 milioane lei, fata de 779 millioane lei, suma care a fost prevazuta anul trecut. Totodata, potrivit proiectului bugetului de venituri si cheltuieli, pierderile sunt estimate, pentru acest an, la 24,8 milioane lei.
In privinta veniturilor totale, compania le estimeaza la 670,4 milioane lei, iar cheltuielile la 695,3 milioane lei. Anul trecut, bugetul, aprobat in martie 2012, a prevazut venituri si cheltuieli egale, de 662,6 milioane lei.

Cheltuielile cu personalul, 300 milioane lei

Pentru acest an, compania a planificat cheltuieli cu bunuri si servicii de 284,5 milioane lei. Pentru personal, au fost prevazute, la capitolul cheltuieli, aproximativ 300 milioane lei.
Totodata, Metrorex a estimat ca va incheia anul cu 4.265 de angajati. Asta in conditiile in care bugetul pe 2012 prevedea, pentru finele anului trecut, 4.628 de salariati.
In aceste conditii, sindicalistii de la metrou au protestat, in luna martie. Ei au acuzat lipsa de dialog a autoritatilor, pozitia inflexibila a conducerilor Ministerului Transporturilor si Metrorex fata de negocierea Contractului colectiv de munca, care expira pe 31 martie. Totodata, sindicalistii sunt nemultumiti si de neclarificarea situatiei angajatilor in conditiile trecerii Metrorex in subordinea Primariei Capitalei.

Asigurarea ministrului: nu se taie din salarii!

La protestul sindicalistilor de la Metrorex, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat ca nu a luat decizia de a trece Metrorex in subordinea Primariei Capitalei, ci ca deocamdata totul este la nivel de discutii. „Deocamdata, pe mine ma intereseaza, ca ministru, in primul rand sa gasesc solutii pentru continuarea lucrarilor la Magistrala 5 si nu am pus nicio clipa problema diminuarii salariilor muncitorilor de la Metrorex si, atat timp cat o sa fiu acolo si o sa pot, nici nu o sa o pun vreodata”, a subliniat Relu Fenechiu.
Preluarea Metrorex de catre Primaria Capitalei a fost convenita in septembrie 2012, intr-o discutie la Guvern la care a participat si primarul general Sorin Oprescu. Potrivit jurnalistilor de la gandul.info, premierul arata atunci ca discutia avuta cu primarul general privind preluarea metroului de catre municipalitate a depasit „zona de principiu”. Totodata, el spunea ca statul va asigura in continuare subventii si derularea investitiilor deja incepute, precum tronsonul catre Drumul Taberei.

Magistrala 5, cel mai mare proiect in derulare

Cel mai mare proiect in derulare al Metrorex este constructia liniei de metrou Universitate-Drumul Taberei, magistrala 5. Cu o lungime totala de aproximativ sase kilometri, tronsonul de metrou va avea zece statii, la Raul Doamnei, Valea Argesului, Valea Ialomitei, Romancierilor, Parcul Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militara, Eroilor. Linia va deservi peste 300.000 de locuitori din sectoarele 5 si 6 ale Capitalei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *