Metroul e accesibilizat pentru nevăzători prin Tandem Access

acces1111111

Persoanele nevăzătoare din București se pot deplasa mai ușor cu metroul, datorită aplicației Tandem Access finanțate de Fundația Orange în cadrul programului „Lumea prin Culoare și Sunet” și implementate de Asociația Tandem în parteneriat cu Metrorex. Aplicația este gândită de Florin Georgescu, președintele Asociației Tandem, el însuși nevăzător, pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să călătorească cu metroul fără ajutorul unui însoțitor și fără a depinde de cei din jur.
Prin implementarea acestui proiect, Bucureștiul devine prima capitală europeană care deține un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul bazat pe tehnologia Bluetooth. Această tehnologie conferă continuitate comunicării aplicației cu telefonul mobil indiferent dacă există semnal telefonic sau localizare GPS în subteran.
Toate cele 53 de stații de metrou sunt accesibile nevăzătorilor datorită aplicației Tandem Access și a celor 1.000 de Beaconi care au fost instalați cu ajutorul voluntarilor angajați Orange România și a voluntarilor Asociației Tandem. Beaconii sunt dispozitive care emit un semnal sonor și comunică cu smartphone-ul prin intermediul aplicației care transmite nevăzătorilor, prin mesaje (citite cu ajutorul unui voice-over), indicații de orientare referitoare la punctele cheie din stațiile de metrou (intersecții, scări, turnicheți). Atunci când nevăzătorul ajunge la o anumită distanță de Beacon, primește o notificare prin care este anunțat asupra locației sale și asupra direcției în care trebuie să se îndrepte pentru a urma traseul dorit. Aplicația poate fi descărcată gratuit de pe platformele iOS și Android.
„Asociația Tandem pune la dispoziție primul instrument de mobilitate urbană destinat persoanelor cu deficiențe de vedere. Consider că problema accesibilizării urbane pentru persoanele cu dizabilități nu este încheiată, ci abia începe. De multe ori, ca nevăzător, am evitat să călătoresc cu metroul din cauza faptului că nu cunosc topografia tuturor stațiilor. Sper ca alte persoane aflate în situația mea să profite de Tandem Access și să depășească temerile și obstacolele pe care eu le-am întâmpinat în trecut”, a declarat Florin Georgescu, președintele Asociației Tandem.
„Tandem Acces poate servi ca model de bună practică pentru alte inițiative care-și propun să transforme orașele clasice din România în orașe inteligente (Smart City), mai responsabile și mai accesibile pentru toți oamenii, inclusiv pentru cei cu deficiențe de vedere. În cei 5 ani de la înființarea fondului de finanțare «Lumea prin Culoare și Sunet» care se ridică la peste 2 miloane de euro, am reușit să oferim soluții pentru multe din problemele persoanelor cu deficiențe de văz și auz din România”, a declarat Amalia Fodor, director executiv Fundația Orange.
Valoarea proiectului este de 262.000 lei, din care finanţarea Fundaţiei Orange se ridică la suma de 222.000 lei, în cadrul programului „Lumea prin Culoare şi Sunet”, ce oferă fonduri pentru proiecte care vizează integrarea persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *