Ministerul avocatilor

Daca nu ti se permite sa circuli pe drumurile nationale, desi ai achitat rovinieta, nu e normal sa ceri inapoi macar banii platiti degeaba? Daca pentru a obtine o licenta esti obligat sa demonstrezi ca dispui de 50.000 de euro, nu e normal sa te revolti ca esti victima unei discriminari? Daca autoritatile „uita“ de Codul Muncii, nu e normal sa profiti de eroare si sa blochezi mii de disponibilizari?

De n ori „da“ – e cat se poate de normal ca ministerul sa fie bun de plata, daca nu e in stare sa ia decizii corect fundamentate. Apare insa urmatoarea problema: eventualele despagubiri vor fi achitate tot din vistieria in care se aduna incasarile din roviniete, taxe de licentiere, impozite si cate si mai cate biruri pe care le platesc toti transportatorii si nu numai ei. Teoretic, ar trebui sa raspunda cumva si oamenii care au gresit, dar raspunderea functionarilor publici e o notiune complet lipsita de substanta in Romania. Dovada am avut-o inainte de sarbatori, cand pentru problemele legate de deszapeziri s-a gasit ca „rezolvare“ demiterea a doi directorasi din esaloanele inferioare.

Au cazut niste capete, dar pagubele nu le-a sters nimeni cu buretele la fel de usor cum au fost razuite dintr-o organigrama doua nume oarecare. Cine plateste? Le ia cineva directorilor demisi vreun ban din buzunar? Sunt penalizati acei fericiti castigatori de licitatii pentru deszapeziri? Daca nu pot fi trase la raspundere firmele responsabile cu deszapezirea, platesc cei ce au scris contractele stramb? Dar cei ce redacteaza legi ce se bat cap in cap cu alte acte normative? Raspunsul la aceste intrebari tine de solidaritatea intregii bresle ce face posibila deplasarea marfurilor si a pasagerilor, pe uscat, pe apa si prin aer.

Daca s-ar aduna cu totii – operatori rutier, feroviari, fluviali, portuari, aerieni, case de expeditii – ar fi arhisuficiente semnaturi pentru o initiativa legislativa prin intermediul careia raspunderea functionarilor sa devina realitate. O idee utopica intr-o Romanie in care prima si de multe ori singura reactie este amenintarea cu judecata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *