MTI vrea sa concedieze 11.000 de angajati de la companiile feroviare

Adus la cunostinta liderilor sindicali la sfarsitul lunii trecute, planul prevede disponibilizarea a 800-1.000 de angajati ai CFR Infrastructura, 1.400 de angajati de la CFR Calatori si a nu mai putin de 50% din personalul CFR Marfa – 8.500 de salariati. Potrivit unui comunicat al Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, subsecretarul de stat Constantin Axinia i-a informat verbal pe liderii sindicali despre planul de disponibilizari, detaliile urmand sa fie furnizate in cadrul unor intalniri ulterioare intre sindicalisti si conducerile companiilor feroviare, programate dupa inchiderea editiei.

Caracterul inevitabil al disponibilizarilor a fost pus de autoritati pe seama FMI, care nu ar accepta solutii de compromis de genul pensionarilor fortate sau a somajului tehnic (cum s-a intamplat in iulie cu 7.000 de angajati ai CFR Marfa). „Nemultumirea FMI, care coincide si cu nemultumirea mea, este legata de felul in care functioneaza cele trei companii, care au cheltuieli mult mai mari decat veniturile. Am cazut de acord ca la CFR Calatori este necesara o restructurare a activitatii in general, dar mai ales in ceea ce priveste numarul de personal, care, in multe zone este supradimensionat si determina cheltuieli foarte mari. La CFR Infrastructura, chiar daca ar avea personal zero, chiar daca am schimbat modalitatea de calcul a taxei de utilizare a infrastructurii, nu se poate sustine activitatea numai cu veniturile pe care le incaseaza din TUI. Lucrurile ar putea fi echilibrate daca TUI ar fi folosita numai pentru ceea ce inseamna activitatea curenta, cu o reducere corespunzatoare a cheltuielilor, mai ales cu ceea ce inseamna cheltuielile de personal“, a declarat Radu Berceanu.

De cealalta parte, Iulian Mantescu, presedintele FML, a avertizat ca, indiferent de numarul celor disponibilizati, nu se va rezolva nimic pana cand Guvernul nu va suplimenta fondurile alocate companiilor feroviare. Pentru a-i multumi cat de cat pe sindicalisti, ministrul Radu Berceanu s-a angajat sa „lupte“ in Guvern pentru a obtine mai multi bani la rectificarea bugetara pentru calea ferata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *