Ninsorile iau o pauza

Pana la sfarsitul saptamanii, vremea se va mentine asa, fiind excluse episoadele de viscol si ninsori puternice, cum au fost zilele acestea. Este posibil, insa, ca pana la sfarsitul iernii sa mai avem reprize de ger si ninsori puternice, urmate de perioade mai calde.

Saptamana incepe cu minime cuprinse intre -11, -3 grade Celsius si maxime de -7 si 3 grade.

Explicatia viscolului

Roxana Bojariu, sefa sectiei Climatologie de la ANM, a explicat, pentru Gandul, ca „a avut loc un contact violent intre aerul foarte umed ce vine dinspre Marea Mediterana si aerul foarte rece ce soseste dinspre Campia Rusa.

Este adevarat ca respectivul contact a fost violent, dar este absolut natural, nu e prima data cand se intampla asta. Avem aceasta situatie in fiecare iarna obisnuita; normal este sa se intample chiar de cateva ori pe iarna. De pilda, asta s-a intamplat si in ultimele doua, trei ierni dintre cele mai calde din ultimele cinci”.

Chiar daca a nins mult, in reprize, specialistii nu considera deloc iarna aceasta ca fiind una dintre cele mai grele. „Asa, zapada, e normal sa fie. Daca in ultima perioada n-am prea avut zapada, asta nu inseamna ca este o regula sa nu fie”, afirma meteorologul. Ierni similare cu cea de acum au fost si in ’55 -’56, apoi incepand cu anii ’60, prin ’68 – ’69, in ’78 -’79, in ’84 -’85 sau in ’95 -’96.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *