Petrom a vandut activele de explorare din Rusia

„In conditiile mediului economic actual si ca urmare a prioritizarii proiectelor noastre de investitii, am decis sa vindem activele noastre existente din Rusia. Asa cum am anuntat, strategia noastra pentru 2015 vizeaza atingerea potentialului in E&P si compensarea declinului natural in Romania, precum si dezvoltarea activitatilor internationale in Kazahstan. Portofoliul nostru curent, din Romania si international, precum si investitiile semnificative, asigura o baza solida pentru aprovizionarea cu petrol si gaze”, a declarat responsabilul pentru activitatea de Explorare si Productie din cadrul Petrom, Johann Pleininger.

OMV Petrom a preluat in septembrie 2006 un pachet majoritar de 74,9% din Ring Oil Holding & Trading Ltd., o companie din Cipru, avand actionari din Rusia si din alte tari, cu o experienta vasta in explorarea si productia de titei, ca si in comercializarea de titei si produse petroliere si in domeniul forajului de sonde, in Rusia si in Comunitatea Statelor Independente.

Portofoliul Petrom a fost reprezentat de opt licente de explorare in Regiunea Saratov, localizata la aproximativ 1.000 km sud-est de Moscova, si doua in Komi, la aproximativ 1.200 km nord-est de Moscova. In urma activitatilor de explorare desfasurate impreuna cu MBO, in august 2009, s-a inregistrat un succes la sonda Lugovaya-1, situata in regiunea Saratov, sub licenta Kamenski.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza in Romania rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 823 milioane barili echivalent petrol (854 milioane de barili echivalent petrol la nivel de Grup), are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 268 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

In anul 2009, cifra de afaceri a Petrom a fost de 3 miliarde euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 696 milioane euro. OMV, grupul energetic lider in Europa Centrala si de Sud Est detine 51,01% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 12 tari in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari pe patru continente in domeniul de Explorare si Productie. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *