Pretul carburantilor majorat la OMV Petrom, pana la aproape 6 lei pe litru

Motorinele produse de compania petroliera pot fi achizitionate la preturi care variaza intre 5,15 lei si 5,63 de lei pe litru.

In 2010 compania a majorat pretul motorinei in medie cu 24%, iar pe cel al benzinei cu 20%.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%.

Principalele companii care distribuie carburanti sunt OMV Petrom, Rompetrol (din grupul kazah KazMunaiGaz), Lukoil Romania (subsidiata a grupului rus Lukoil) si MOL (Ungaria).

Carburantii comercializati de Lukoil au preturi cuprinse intre 5,22 de lei si 5,70 de lei pe litru, in timp ce Rompetrol practica preturi de la 5,21 de lei pana la 5,88 de lei pe litru.

De la inceputul anului companiile petroliere au scumpit carburantii de sase ori, iar preturile au urcat in medie cu 3,5%.

OMV Petrom este controlata de grupul austriac de petrol si gaze OMV.

Piata distributiei de carburanti din Romania este analizata de Consiliul Concurentei inca din 2005, dar deocamdata autoritatea nu a prezentat concluziile anchetei.

La 23 februarie, Guvernul a primit o informare a Consiliului Concurentei privind cresterile de pret la carburanti, dar documentul a fost considerat drept unul prea general de premierul Emil Boc, care a cerut refacerea materialului.

In luna ianuarie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti, prezentat in premiera de MEDIAFAX, in care se spune ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010. mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *