Pretul petrolului a atins cea mai ridicata valoare de dupa luna septembrie 2008

La New York Mercantile Exchange cotatia barilului de petrol cu livrare in luna aprilie a crescut cu 1,10 dolari, sau 1,1 procente, pana la 103,01 dolari, dupa ce anterior a crescut pana la 103,57 dolari per baril, cea mai ridicata valoare inregistrata dupa data de 29 septembrie 2008. De asemenea, la Londra cotatia barilului de titei Brent a crescut cu 62 de centi pana la 115,41 dolari.

In Libia tensiunile au continuat sa escaladeze vineri dupa ce Muammar Gaddafi a trimis trupe care sa recucereasca orasele din vestul tarii si sa pregateste sa-i elimine pe protestatarii din capitala Tripoli.

„Turbulentele din Libia continua sa dea nastere la ingrijorari cu privire la livrarile de petrol’, a declarat Addison Armstrong, directorul firmei de cercetare de piata Tradition Energy. ‘Nimeni nu vrea sa-si asume pozitii short cand in urmatoarele doua zile ar putea fi o intrerupere majora in aprovizionare”, a adaugat Armstrong.

Protestele care au avut loc pana acum au condus la caderea regimurilor din Tunisia si Egipt, in timp ce proteste au avut loc si in Iran, Irak, Yemen, Oman si Arabia Saudita. ‘Toata lumea de pe piata este foarte ingrijorata de situatia din Orientul Mijlociu’, a declarat vicepresedintele PFGBest, Phil Flynn.

Pe langa tensiunile din Libia, autoritatile americane au anuntat si ele o scadere surprinzatoare a ratei somajului in luna februarie, un semn ca cereea de combustibili ar putea sa creasca. Departamentul Muncii a informat ca economia americana a creat 192.000 de locuri de munca, peste estimarile analistilor, in timp ce rata somajului a continuat sa scada in februarie, ajungand la 8,9%, in vreme ce analistii se asteptau la o crestere usoara, la 9,1%. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *