Programul ‘Rabla’, ultimele zile: cu cat poti obtine acum de la speculanti vouchere de 3.800 lei

Desi pe piata mai sunt aproximativ 45.000 de vouchere, proprietarii acestora nu vor sa mai lase din pret. Fenomenul are loc chiar in conditiile in care termenul de valabilitate a tichetelor, 23 noiembrie, bate la usa iar, dupa aceasta data, ele isi pierd orice valoare.
„In mod neasteptat, intermediarii cer circa 1.100-1.200 de lei pentru un cupon valoric de 3.800 de lei, la fel ca saptamanile trecute, si nu dau semne ca si-ar diminua pretentiile”, a declarat pentru gandul Dan Stefan, dealer auto din Capitala. In plus, acestea precizeaza ca un eventual cumparator de masina noua ar trebui sa depuna maximum trei vouchere la dealerul pentru care a optat, cel mai tarziu la inceputul saptamanii viitoare. „Documentatia trebuie depusa la Administratia Fondului pentru Mediu(AFM) in timp util pentru ca actele sa fie verificate. Am avut multe probleme cu tichete falsificate de-a lungul timpului”, precizeaza sursa citata. In prezent, preturile cerute de intermediarii de vouchere sunt chiar mai mari decat in urma cu cateva luni. De la lansarea programului „Rabla”, tichetele s-au tranzactionat pentru tarife care au variat intre 900 si 2.000 de lei.
„Rabla”, un succes, piata, in regres
Pana la 11 octombrie 2010, 175.039 de autovehicule mai vechi de zece ani au fost predate pentru casare la centrele REMAT din intreaga tara, potrivit datelor AFM. Romanii nu au cumparat insa decat 47.601 de masini noi. „Au fost multe persoane in varsta, pensionari, care aveau o masina veche si nu isi permit sa cumpere alta noua. Astfel, au putut sa o caseze si sa castige si ceva bani de pe urma ei, oricum mai mult decat daca ar fi dat-o la fier vechi”, afirma recent Laszlo Borbely, ministrul Mediului.
Programul de reinnoire a parculului auto din acest an poate fi considerat un succes. Numarul masinilor casate s-a triplat fata de nivelul inregistrat in 2009, in special ca urmare a modificarii programului in sensul ca cel care a predat „rabla” nu a mai fost obligat sa utilizeze personal tichetul, ci a putut sa il tranzactioneze.
Succesul programului „Rabla” din 2010 nu a reusit sa impidice declinul sever al pietei auto locale. Vanzarile de masini au scazut in primul semestru al anului cu 41,5% fata de perioada similara a anului trecut.
In Romania au fost inmatriculate in primele sase luni 36.636 autoturisme, fata de 62.657 de masini in 2009, potrivit datelor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). In Uniunea Europeana au fost inmatriculate, in total, 7.285.487 de autoturisme. Cea mai mare piata auto a Uniunii a fost in prima jumatate a anului Germania. Nivelul pietei de aici il depaseste pe cel autohton de aproximativ 40 de ori, numarul inmatricularilor cifrandu-se la 1.468.791 de unitati. gandul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *