Românii vor mașini electrice, dar prețurile îi descurajează

Print

Unul din doi romani ar opta pentru un mijloc de mobilitate mai puțin poluant, cum ar fi vehiculul hibrid (3 din 10) sau electric (2 din 10), dacă infrastructura ar fi suficient de dezvoltată și costul de achiziție ar fi unul accesibil. Potrivit unui studiu iVox, inițiat de CEZ România, realizat în perioada 24-30 iulie, 7 din 10 români din orașele mari ale țării consideră că motorul electric și bateriile performante vor avea un impact major asupra transportului urban.
Studiul arată că 50% dintre respondenți cred că întreținerea unui autovehicul electric este mai puțin costisitoare decât a unuia cu motor termic, iar cei mai mulți realizează că numărul mașinilor electrice va crește, datorita interesului din ce în ce mai ridicat pentru modalități de transport care nu poluează.
Totodată, 5 din 10 români estimează costurile de carburant pentru autoturismul propriu undeva sub 300 lei (plus TVA), iar 4 din 10 cheltuiesc între 300 și 500 de RON lunar pentru carburant.

Românii se plâng că nu sunt suficiente stații de încărcare

În același timp, 7 din 10 respondenți declară că orașele mari din România nu dispun de suficiente stații de încărcare pentru a menține autonomia autovehiculelor electrice, potrivit aceluiași studiu. Costul de achiziție (important pentru 8 din 10 respondenți), autonomia limitată și durata mare de încărcare (unul din trei pentru ambele variante) sunt motivele care îi rețin pe români de la achiziția unui vehicul electric sau hibrid.
Studiul mai arată că mașina este mijlocul de transport urban preferat de cei mai mulți dintre români (6 din 10 respondenți), pe când bicicleta este un mijloc de transport preferat de numai 2 din 10 români. 4 din 10 români cred că mașinile autonome (care se conduc singure) vor produce schimbări importante asupra mediului.
Aproape 5 din 10 respondenți au afirmat că nu știu cât de extinsă este rețeaua de stații de încărcare gratuită a mașinilor electrice, iar mai bine de 6 din 10 cred că orașele din România nu sunt pregătite pentru mobilitatea electrică.

Planuri pentru extinderea rețelei de stații de încărcare

Grupul CEZ are planuri legate de extinderea rețelei de stații de încărcare, iar în toamna anului trecut a depus o cerere de finanțare cu 650.000 de lei din partea Autorității Fondului de Mediu pentru un proiect privind extinderea rețelei de stații din regiunea Olteniei. În țara de origine a Grupului, Cehia, CEZ operează deja o rețea de 70 de stații de încărcare (din care 26 ultra-rapide) și a obținut fonduri europene pentru finanțarea extinderii rețelei, în perioada 2017-2020, cu încă 42 de stații, în cadrul programului “Connecting Europe Facility”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *