Scania şi Ericsson îşi unesc forţele pentru a crește eficiența în transporturi

La Congresul Mobile World din Barcelona, Ericsson şi Scania au anunţat cercetările pe care le fac împreună pentru accelerarea procesului de conectivitate a vehiculelor comerciale şi a infrastructurii. Ambele companii sunt convinse că evoluţia tehnologiilor de comunicare şi implementarea reţelelor 5G vor facilita transporturile de persoane şi de marfă.
„Discutăm de ceva timp despre introducerea comunicaţiilor între vehicul-vehicul şi vehicul-infrastructură iar acum aceasta chiar se realizează”, spune Håkan Schildt, Director Strategy and Business Development al diviziei Scania Connected Services & Solutions. „Acum există șanse reale pentru o comunicare fiabilă prin reţelele mobile.”
Evoluția LTE şi standardizarea 5G au dus la dezvoltarea comunicațiilor între vehicul-vehicul folosind reţelele mobile şi în acelaşi timp la minimizarea riscului de imprevizibilitate şi latenţă.
Scania a iniţiat conceptul de mers în convoi pentru camioane cu semiremorcă și astfel se reduce rezistența vântului şi consumul de carburant. În prezent, legislaţia permite mersul camioanelor în coloană, la o distanţă de siguranţă unul de altul, care folosesc sisteme comune precum radarul şi autopilotul. Cu toate acestea, o distanţă şi mai mică între vehicule – pentru o reducere şi mai mare a consumului de carburant – necesită comunicaţii vehicul-vehicul şi sisteme de control interconectate. Cercetarea realizată de Ericsson şi Scania a demonstrat că acum pot fi stabilite comunicaţii fiabile folosind reţelele 4G şi în viitor 5G.
Într-o perspectivă mai largă, comunicaţiile între vehicul-infrastructură sunt o iniţiere pentru mersul în convoi la nivelul întregului sistem în plănuirea şi organizarea formaţiilor şi despărţirea convoaielor în funcţie de rută şi de program. Camioanele pot astfel să se alăture sau să părăsească plutoanele într-o manieră sigură.
„Suntem convinşi că aceaste tipuri de comunicații, vehicul-vehicul, vor fi implementate de toate tipurile operatori de transport datorită beneficiilor imense pe care le aduc”, spune Claes Herlitz, Director Automitive la Ericsson. „Datorită numărului ridicat de pasageri şi al cheltuielilor de transport, comunicaţiile pot contribui la o eficienţă logistică ridicată şi la reducerea impactului asupra mediului.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *