Studiu: Proiectele de infrastructură mare din România întârzie din cauza relației deficitare cu autoritățile

Concluziile unui studiu efectuat recent de Horváth & Partners relevă că 97% dintre proiectele de infrastructură mare, raportat atât la nivel global cât și la România, au avut întârzieri de implementare din cauza relației deficitare cu autoritățile și a amenzilor.
“Alte motive care stau la baza înaintării greoaie sunt organizarea ineficientă a proceselor și competențelor interne, precum și viciile de colaborare cu contractorii. Dezvoltarea strategiilor locale în principalele centre urbane ale țării trenează, iar acest fapt generează lipsa de coerență a proiectelor”, se arată într-un comunicat de presă al Horváth & Partners.

Specialiștii companiei de consultanță în management consideră că fără o îmbunătățire a implementării proiectelor de infrastructură, municipiile din România vor rămâne departe de a atinge statutul de orașe inteligente.

În prezent, aproximativ 20 de orașe importante din România au demarat inițiative de dezvoltare inteligentă aliniate nevoilor economiei și locuitorilor săi, dintre care minimum 10 au fost începute în 2020. “Printre acestea, în 2020 s-au distins ca exemple de gândire strategică: Alba Iulia, cu 106 proiecte, Cluj-Napoca, cu 54, Timișoara cu 26 și Oradea, care numără 17 proiecte”, se mai arată în comunicatul Horváth & Partners.

Oradea s-a remarcat prin rata mare de atragere a fondurilor europene, care s-a ridicat la 200%, în comparație cu media națională – 38,9%.
Prin urmare, în perioada 2014-202, Oradea va absorbi 255,5 milioane euro, care sunt alocate în domeniile mobilitate inteligentă, mod de viață inteligent, guvernanță inteligentă, mediu înconjurător inteligent și economie inteligentă.

Studiul a mai relevat faptul că principalele motive care duc la eșecul unor proiecte mari de infrastructură sunt întârzierile cauzate de o autoritate de reglementare – 97%, amenzile aplicate – 95% și un model operațional ineficient și o relație deficitară cu contractorii – 90%.

Foto Vlad Gheorghe, Horváth & Partners

“Am remarcat lipsa înțelegerii corecte a așteptării organismelor de reglementare și comunicarea defectuoasă cu acestea, precum și interpretarea eronată a cadrului de reglementare”, a declarat Vlad Gheorghe, reprezentant Horváth & Partners.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *