Summit-ul Dunarii reuneste, luni, la Bucuresti, 22 de delegatii din 14 state si Comisia Europeana

Reuniunea va avea loc la Palatul Parlamentului, sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei.
Printre participantii de marca la eveniment se numara presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, premierul Bulgariei, Boiko Borissov, cel al Ungariei, Viktor Orban, premierul Croatiei, Jandranka Kosor si cel al Republicii Moldova, Vlad Filat. De asemenea, se va afla la Bucuresti presedintele Comitetului Regiunilor, Mercedes Bresso.
La summit-ul de la Bucuresti vor fi prezenti si vicepremierii Cehiei, Karel Schwarzenberg, Sloveniei, Jan Fidler, fost comisar european si Serbiei, Bozidar Djelic.
La eveniment vor mai participa ministrul austriac de Externe, Michael Spindeleger, ministrul german de stat Kornelia Piper si presedintele Comisiei de Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Kirchbaum.
Polonia, invitata in calitate de observator, va fi reprezentata de un secretar de stat. Ucraina, desi invitata, nu a trimis niciun raspuns partii romane cu privire la un reprezentant pe care il va trimite la eveniment.
Romania va fi reprezentata la cel mai inalt nivel de presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.
Evenimentul de luni va constitui prilejul unei dezbateri privind obiectivele prioritare in procesul de structurare a Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii, urmand ca participantii sa semneze la final o declaratie comuna.
Reuniunea va fi deschisa oficial prin discursurile rostite de presedintele Traian Basescu, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si de primul-ministru Emil Boc.
Lucrarile Summit-ului Dunarii se vor desfasura sub forma a doua sesiuni plenare si un dejun de lucru oferit de primul-ministru Emil Boc sefilor de delegatii si membrilor delegatiilor oficiale, urmate de adoptarea Declaratiei de la Bucuresti privind Strategia UE pentru Regiunea Dunarii.
Summit-ul, parte a Procesului de la Ulm, este al treilea eveniment de acest gen si ultimul inainte de adoptarea, la 8 decembrie, in Colegiul Comisarilor a Strategiei Dunarii, initiativa romano-austriaca. Strategia va fi ulterior supusa votului in Consiliul UE in timpul presedintiei ungare a UE, in aprilie 2011, urmand sa fie apoi aprobata in Consiliul European. De altfel, potrivit organizatorilor romani, summit-ul de luni isi propune sa demonstreze existenta unei vointe puternice de sustinere a unei Strategii UE pentru Regiunea Dunarii. Structurata asemanator Strategiei Marii Baltice, viitoarea Strategie UE pentru Regiunea Dunarii este un proiect ambitios prin care statele riverane isi propun sa atraga fonduri necesare ameliorarii vietii in bazinul acestui fluviu.
Potrivit prezentarii MAE, Strategia Dunarii va fi o strategie interna a Uniunii Europene la care sunt invitate sa participe si statele terte riverane si va respecta cele trei principii aplicate si in cazul Strategiei UE pentru regiunea Marii Baltice. Cele patru domenii propuse de Comisia Europeana si pe care se va axa Strategia sunt: conectivitatea (transport durabil si retele de energie), protectia mediului a resurselor de apa si managementul riscurilor, dezvoltarea socio-economica (cultura, educatie, cercetare, turism, dezvoltare rurala, piata interna) si imbunatatirea sistemului de guvernare (capacitate institutionala si securitate interna).
Comisia Europeana a organizat consultarea publica pe parcursul careia au fi organizate, in toate statele riverane, conferinte, seminarii si mese rotunde. Rezultatul acestor consultari il reprezinta elaborarea de catre Comisia Europeana si prezentarea, in parteneriat cu statele riverane, a unei Comunicari pe tema Strategiei UE pentru regiunea Dunarii, precum si a unui Plan de Actiune. Acesta va cuprinde analiza in detaliu a situatiei actuale si va propune linii de actiuni exemplificate prin tipuri de proiecte care vor fi implementate pe termen scurt, mediu sau lung.
Comisia Europeana va monitoriza indeplinirea obiectivelor Planului de Actiune. Acesta va fi actualizat periodic, in functie de evolutia situatiei economice si a trendurilor sociale din regiune.
In Romania, MDRT are deja peste 10.000 de proiecte care vizeaza regiunea Dunarii, care vor avea nevoie in perioada urmatoare de fonduri, dar si de o prioritizare. Printre cele mai importante proiecte pe care Romania spera sa le duca la indeplinire cu ajutorul Strategiei se numara canalul Dunare-Bucuresti, construirea a doua noi poduri Romania- Bulgaria, refacerea infrastructurii portuare (Romania are 12 porturi fluviale care trebuie modernizate), crearea unui institut international pentru studierea ecosistemelor din Delta Dunarii. mediafax.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *