Trei ani de la Strategia UE pentru Regiunea Dunarii

Maria Mihulescu

In cadrul evenimentului au fost analizate principalele realizari dupa trei ani de la lansarea Strategiei si a planului de Actiuni privind Regiunea Dunarii, precum si viitoarele proiecte ce vizeaza dezvoltarea regiunii.
Eurodeputatul Adriana Ticau, initiatorul si presedintele Forumului pentru Dunare din PE, a declarat: „Pentru implementarea Strategiei UE pentru regiunea Dunarii este esential ca proiectele strategice pentru dezvoltarea regiunii Dunarii cuprinse in Planul de actiuni aferent strategiei sa fie incluse in Acordurile de Cooperare si in Programele Operationale sectoriale aferente perioadei 2014-2020 pe care Comisia si statele membre le negociaza in aceasta perioada. Dorim ca si in perioada 2014-2019 Comisia Europeana sa pastreze leadershipul privind implementarea strategiei UE pentru regiunea Dunarii si sa continue sprijinul si coordonarea actiunilor statelor membre in acest domeniu. De asemenea, speram ca in perioada urmatoare sa creasca importanta pe care parlamentele nationale si regionale o vor acorda Strategiei UE pentru regiunea Dunarii”.

O noua abordare a politicilor structurale

Coordonatorul national roman pentru SUERD, Carmen Podgorean, a evidentiat importanta viitorului raport al Comisiei Europene privind revizuirea guvernantei strategiilor macroregionale, care va fi publicat in luna iunie 2014. Carmen Podgorean a precizat ca „raportul va reflecta, pe fondul dezbaterii privind relevanta macro-strategiilor regionale, o noua abordare a politicilor structurale si de coeziune ale UE, esentiala pentru elaborarea Acordurilor de Parteneriat (AP) si Programelor operationale (OP) pentru perioada de programare 2014-2020”.
Coordonatorul national a evidentiat contributia Romaniei la procesul de consolidare a palierului politico-strategic al guvernantei Strategiei Dunarii, prin organizarea complementara, in marja Forumului Anual SUERD de la Bucuresti (octombrie 2013), atat a reuniunii ministrilor de externe – care asigura orientarile strategice macroregionale – cat si a ministrilor dezvoltarii regionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *