Unde gasesti cele mai ieftine polite auto obligatorii

Tarifele de baza la politele RCA vandute in aceasta luna sunt cu 33%, in medie, mai mari decat cele percepute in urma cu 12 luni in cazul masinilor cu capacitate cilindrica intre 1.201 si 1.400 cmc, potrivit informatiilor afisate de zece dintre cei 13 asiguratori autorizati care vand polite RCA. Tarifele pentru masinile ceva mai puternice – 1.401 – 1.600 cmc au crescut ceva mai lent – cu aproape 17%. De la inceputul lunii decembrie si pana in prezent, sase asiguratori au modificat preturile politelor obligatorii.

Majorarea tarifelor a fost calculata ca medie a celor anuntate de asiguratori. Totodata, nu au fost luate in considerare tarifele practicate de Allianz?tiriac, Asirom si Omniasig, companii care nu mai publica listele cu tarifele de baza practicate la asigurarile obligatorii, dar au pe paginile web softuri care permit calcularea pretului RCA de catre fiecare potential asigurat.

Tarifele de baza nu tin cont de sistemul bonus-malus ce le ofera reduceri soferilor care nu au provocat accidente, respectiv preturi mai mari celor care au utilizat polita pentru a plati pagubele facute tertilor.

Cat platesti pe polita obligatorie
Cele mai ieftine polite sunt cele vandute de City Insurance, Astra Asigurari si Carpatica. Preturile asigurarilor pot fi diferite de cele afisate de asiguratori atat in urma derularii unor promotii, cat si in urma aplicarii unor coeficienti de corectie prin care companiile ajusteaza pretul in functie de riscul de profil al clientului asigurat. Preturile sunt calculate tinand cont de varsta soferului, domiciliul marca autovehiculului condus. Efectul este ca pentru o masina identica detinuta de un tanar de 18 ani pretul RCA poate fi de 1.562 de lei, in timp ce pentru un client in varsta de 62 de ani costa numai 311 de lei. Exemplul este din lista de tarife publicata de Ardaf, companie care a inceput recent sa calculeze preturile in functie de riscul atasat fiecarei categorii de clienti. Un alt asigurator care a inceput sa personalizeze tarifele RCA la sfarsitul anului trecut este Euroins.

Pe piata au mai ramas doar doua societati care nu aplica coeficienti de ajustare a preturilor: Carpatica si City, ultima intrand recent pe lista asiguratorilor care vand polite auto obligatorii.

Unele riscuri raman ignorate
Proprietarii de masini cu varste de pana la 25 de ani platesc cel mai mult pe polita auto obligatorie, deoarece ei provoaca cele mai multe accidente. Asiguratorii au observat insa ca profilul de risc al clientilor se inrautateste dupa ce acestia depasesc varsta de 50 de ani, dar in cazul acestor clienti nu majoreaza tarifele RCA. Mai mult, pensionarii beneficiaza de reduceri consistente, de 20% din tariful de baza, deoarece companiile pastreaza un obicei impus de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor in trecut – inainte de liberalizarea tarifelor.

Tot fara nicio legatura cu riscul preluat de la asigurati, cateva companii le acorda reduceri consistente bugetarilor: BCR Asigurari scade pretul cu 15% (inclusiv daca partenerul de viata este bugetar), iar City, cu 25%. capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *