Uniunea Europeana preconizeaza ca amenzile de circulatie primite in strainatate sa fie platite in tara de rezidenta

„Prea multi cred ca atunci cand conduc in strainatate nu se mai aplica nicio regula. Daca sunteti acest tip de sofer, am o veste proasta pentru voi. Acum s-a terminat”, a declarat comisarul european pentru transporturi Siim Kallas, dupa adoptarea propunerii sale de catre ministrii transporturilor din UE, reuniti joi, la Bruxelles.

„De acum, daca sunteti prinsi de radar, politia din statul unde a fost comisa infractiunea va fi in masura sa va urmareasca si sa va sanctioneze”, a precizat el.

Scopul acestei masuri este sanctionarea soferilor dintr-un alt stat membru care se fac vinovati de incalcarea codului rutier, dar urmareste si pedepsirea celor care se fac vinovati de comiterea a celor patru infractiuni cele mai grave care se afla la originea a 75% din decesele inregistrate pe sosele: excesul de viteza, condusul sub influenta alcoolului, nerespectarea luminilor de semnalizare, nefolosirea centurii de siguranta. Sunt de asemenea vizate si condusul sub influenta drogurilor, utilizarea ilegala a benzii pentru oprirea de urgenta si folosirea telefonului mobil in timpul condusului.

Aplicarea acestor noi masuri mai asteapta totusi, a recunoscut ministrul belgian al transporturilor Etienne Schouppe, a carui tara asigura presedintia UE, pana la sfarsitul acestui an.

Parlamentul va trebui sa aprobe aceasta propunere, pentru ca ea sa fie adoptata iar statele vor avea la dispozitie doi ani, pana in 2013, pentru a transpune aceasta directiva in legislatiile lor nationale.

Schouppe a admis ca perceperea amenzilor va dura destul de mult timp, avand in vedere termenele de transmitere a datelor pentru a permite urmarirea.

Noua reglementare prevede crearea unei retele de schimb electronic de date intre statele membre, care va permite, odata identificate numele si adresa proprietarului vehiculului, sa-i fie notificata infranctiunea si amenda. Aceasta nu presupune insa, conform unei surse europene, armonizarea legislatiilor privind natura infractiunii si nici a sanctiunilor. Astfel ca, in cazul Belgiei, care nu cunoaste punctele penalizatoare, un sofer care a comis o contraventie va plati doar o amenda pecuniara.

In 2009, peste 35.000 de persoane au murit pe soselele din UE. Pentru fiecare deces, se estimeaza ca patru persoane au fost atinse de leziuni care creeaza invaliditate permanenta, precum leziuni cerebrale si spinale, 10 sunt grav ranite si 40 au suferit rani usoare. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *