Valoarea politelor RCA trebuie sa creasca

„Piata va fi aceea care va decide cand si cu cat poate fi crescuta valoarea primei de RCA”, a spus Catalin Stroe de la Asirom, amintind ca, si in Bulgaria, RCA este acum de 170 de euro, la nivel mediu anualizat.

Pentru a se stabili cat mai corect nivelul de risc, ar fi bine ca asiguratorii sa aiba acces si la cazierul rutier al celor care doresc sa se asigure, a mai spus Catalin Stroe.

„Este clar ca RCA trebuie sa creasca”, a fost de parere si Mihai Halalau, de la Uniqa Asigurari. „Daca rata neta combinata este depasita cu 50 la suta, atunci acesta este nivelul de crestere a primei de RCA”, a adaugat reprezentantul societatii de asigurare, care a mai precizat ca si daunele pentru vatamari corporale cresc si tind spre nivelul din vest, ceea impune cresterea primelor de asigurare.

„Desigur ca piata are o limita de putere de cumparare, dar nu se poate vorbi despre limita puterii de cumparare numai la achitarea RCA, dar nu si atunci cand se cumpara o masina, care este din ce in ce mai scumpa”, a spus un alt asigurator.

Un alt argument care impune cresterea primelor RCA este acela ca societatile de asigurare trebuie sa isi constituie rezerve pentru daune, in procesele penale cererea de despagubire fiind cea maxima (2,5 milioane euro), desi instantele nu au aprobat niciodata un astfel de nivel, a subliniat Mihai Halalau.

Valoarea pagubelor a depasit cresterea valorii politelor de asigurare, iar subdimensionarea primelor RCA si CASCO a ajuns sa ii ingrijoreze si pe reprezentantii Fondului Monetar International, care cer suplimentarea capitalului aferent asigurarilor auto, atunci cand primele nu sunt corelate cu riscurile, a mai amintit Cristian Constantinescu, presedintele Uniuniii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *